1945 – 2021

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ MΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, κατά κόσμον Χρήστος Κεχαγιόγλου, γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1945 και ήταν το τέταρτο τέκνο της ευλαβούς οικογένειας του Αθανασίου και της Βασιλικής με καταγωγή από την Κιουτάχεια της αγιοτόκου Μικράς Ασίας.

Τελειώνοντας τα εγκύκλια γράμματα στην Ξάνθη, ήλθε στην Θεσσαλονίκη προς συνέχιση των σπουδών του και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχοντας παιδιόθεν ιερατική κλίση, προσήλθε και εκάρη μοναχός στις 12-7-1972 στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ενώ στις 16-7-1972 με εντολή και ευλογία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Λεωνίδου, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον βοηθό του Επίσκοπο Ταλαντίου Στέφανο.

Στις 14-11-1976 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β’ στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Για περισσότερο από μία δεκαετία υπηρέτησε ως ίερεύς στους Ναούς της Θεσσαλονίκης, Άγιο Ελευθέριο Ντεπώ, Παναγία Φανερωμένη και Άγιο Αθανάσιο Εγνατίας.

Με πόθο προς τον ασκητικό βίο, και συμπαραστατούμενος από μικρή ομάδα πνευματικών του τέκνων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος, άρχισε κατά το έτος 1985 την ανέγερση της Ιεράς Μονής του Παντοκράτορος, στα όρια της Κοινότητος Μελισσοχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1989 με ολιγομελή μοναστική αδελφότητα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιερά Μονή.

Τα επόμενα τριάντα δύο χρόνια ο Γέροντας Κύριλλος ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση, πολλαπλασιάζοντας την μοναστική αδελφότητα, προσελκύοντας πλήθος πνευματικών τέκνων, καθιστώντας την μονή πνευματικό φάρο της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα έργα της Μονής που ολοκλήρωσαν την φυσιογνωμία της, όπως η εκ βάθρων ανοικοδόμηση του Καθολικού, η ανέγερση της νέας τριώροφης πτέρυγας και η ανέγερση τεσσάρων παρεκκλησίων-ναΐσκων που κοσμούν τον αυλόγυρο της Μονής.

Στις 11-7-2010 τελέστηκαν με κάθε μεγαλοπρέπεια τα ιερά εγκαίνια του Καθολικού από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Ιωάννη, συλλειτουργούντων των αρχιερέων Καστοριάς κυρού Σεραφείμ και Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ. Ταυτόχρονα ίδρυσε και γυναικεία μονή στην Όσσα, αφιερωμένη στον Άγιο Νεκτάριο, ως μετόχι του Ιερού Ησυχαστηρίου του Παντοκράτορος.

Ως άνθρωπος της προσευχής, ταπεινός, ασκητικός, φιλακόλουθος, φιλάδελφος, ελεήμων, με γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, δημιούργησε δίπλα του έναν αξιόλογο κύκλο ανθρώπων, και η μονή κατέστη σημαντικό πνευματικό κέντρο.

Τον Οκτώβριο του 2021 προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, και μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, παρέδωσε στις 11-12-2021 την μακαρία ψυχή του. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε την επομένη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος πλαισιουμένου από τους πατέρες της Μονής, Καθηγουμένων Ιερών Μονών, Ιερέων, πατέρων, συγγενών και πνευματικών του τέκνων.

Κυρίλλου ιερομονάχου, αοιδίμου Κτίτορος
και αειμνήστου Καθηγουμένου,
Αιωνία η μνήμηPrint-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης