ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ   

Γράφει ο γιατρός Φώτης Μιχαήλ

Μεγάλο στολίδι για τον άνθρωπο η απλότητα. Στην καθημερινή του ζωή τον κάνει αγαπητό, προσηνή, χρήσιμο και ευχάριστο σε όλους .

Οι μεγάλοι πολιτικοί, οι ώριμοι καλλιτέχνες, οι φωτισμένοι δάσκαλοι, οι ήρωες, οι Άγιοι και οι γνωστοί Πατέρες της Εκκλησίας μας, έζησαν όλοι τους απλά και λιτά, ασκούμενοι και αγωνιζόμενοι διά βίου.

Στην τέχνη, όπως είναι η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική, η απλότητα προσδίδει χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας και τα έργα της στεφανώνονται και μένουνε για πάντα. 

Στην πολιτική, που είναι η τέχνη των τεχνών, όπως λένε, η απλότητα συνιστά χαρακτήρα ανυπολόγιστης αξίας. Ο Σοφοκλής, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους τραγικούς της Αρχαιότητας, γράφει: ''Η απλότητα γεννά τις πιο σοφές και σωστές σκέψεις''. Να γιατί οι εραστές του ''αθλήματος της πόλης'' γίνονται σοφότεροι και πιο αποτελεσματικοί, όταν πολιτεύονται συντροφιά με την απλότητα.

Ο πολιτικός της απλότητας αποστρέφεται μετά βδελυγμίας τις ψεύτικες υποσχέσεις και την υποκρισία των δημοσίων σχέσεων. Ο εγωϊσμός, η ματαιοδοξία και η καλοπέραση δεν έχουν τόπο να σταθούνε στην καρδιά του. Χωρίς να το θέλει, γίνεται υπόδειγμα προς μίμηση και δίπλα του διαπλάθονται πολίτες χρηστοί και έντιμοι.

Στην εκπαίδευση, ο δάσκαλος ο απλός γίνεται κάθε ώρα και στιγμή ζωντανό παράδειγμα τιμιότητας, φιλότιμου, ολιγάρκειας, ευπρέπειας και αρχοντιάς. Το έργο του αναδεικνύεται μεγαλειώδες με την απλότητα, διότι, όπως  βεβαιώνει  και ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόϊ, ''δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα''.

Στην Εκκλησία, οι λιτές γραμμές της βυζαντινής αγιογραφίας και το δωρικό ύφος της υμνολογίας ελευθερώνουν τις ψυχές από τα δεσμά της ύλης και τις ανεβάζουνε ψηλά. Η απλότητα στην διακόσμηση του ναού, στον προσφερόμενο Πατερικό λόγο και στην αμφίεση λαϊκών και ιερωμένων σώζει τον άνθρωπο από την φιλαυτία και προπαντός από την σύγχρονη παναίρεση της εκκοσμίκευσης.

Ο βίος των εκκλησιαστικών ανδρών, όταν είναι  απλός και ανεπιτήδευτος,  εμπνέει και πείθει τους πιστούς. Ενώ η επιτήδευση, η πολυτέλεια και οι σκοπιμότητες   αλλοιώνουν, δυστυχώς, την γνησιότητα του Εκκλησιαστικού γεγονότος και το μεταλλάσσουν σε ανούσια τυπολατρία ή απλώς σε  κίβδηλη θρησκευτική εκδήλωση.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μαρτυρεί: «Ψυχή εὐλογημένη πᾶσα ἁπλῆ• καί ὁ πορευόμενος ἁπλῶς πορεύεται πεποιθώς». Δηλαδή, κάθε ευλογημένη ψυχή είναι απλή. Και όποιος πορεύεται με απλότητα και ευθύτητα, πορεύεται με πεποίθηση και θάρρος. 

Εν μέσω της λεγόμενης κρίσης, φαίνεται πως το μήνυμα είναι για όλους μας αυτονόητο.
Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης