ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

(4ον)

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά

Για την εταιρεία «Σκοπιά» το βάπτισμα είναι μία δημόσια συμβολική πράξη αφιέρωσης, ανεπιφύλακτης και απόλυτης υπακοής στο θέλημα του Ιεχωβά και μάλιστα όπως αυτό το εκπροσωπεί και το παρουσιάζει η εταιρεία «Σκοπιά» ως ο μοναδικός και αποκλειστικός αγωγός του Ιεχωβά Θεού, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της.

Συνήθως τα μέλη, που προσηλυτίζονται στις συνελεύσεις περιφερείας, που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο μετά από μια δημόσια ομολογία ταύτισής τους με το φρόνημα της εταιρείας «Σκοπιά».

Για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αντιγραφική η χριστιανική άποψη, ότι το βάπτισμα είναι μυστήριο, που παρέχει πνευματικά οφέλη στον βαπτιζόμενο. Μάλιστα πολλές φορές στα έντυπα της εταιρείας παρουσιάζεται μία σύγχυση μεταξύ του χριστιανικού βαπτίσματος και του βαπτίσματος του Ιωάννη του Προδρόμου.

Η κατάδυση στο νερό εκφράζει κατά ορατό τρόπο, αυτό τον συμβολισμό της απόλυτης αφιέρωσης. Είναι πράξη, που δεν συγχωρεί αμαρτίες, αλλά εκδήλωση «ιεροπρεπούς αφιέρωσης στον Ιεχωβά». Πώς εκφράζεται η αφιέρωση στη διακονία του Ιεχωβά; Με τη διάθεση πολύ προσωπικού χρόνου στην προώθηση των απόψεων της εταιρείας μέσω των εντύπων της και όχι μόνο.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με την προώθηση των εντύπων της εταιρείας στο έργο πόρτα-πόρτα, έργο που η εταιρεία «Σκοπιά» το χαρακτηρίζει διάδοση των καλών νέων της βασιλείας ή διακονία του αγρού.

Εάν ο Μάρτυρας του Ιεχωβά ανήκει στην εσωτερική κατηγορία, που ονομάζεται «ευαγγελιζόμενος», πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον είκοσι ώρες το μήνα για την εταιρεία, αφού έχει πειστεί ότι ο σκοπός της εταιρείας ταυτίζεται με το θέλημα του Ιεχωβά. Αν ανήκει στους λεγόμενους «σκαπανείς»  πρέπει να διαθέσει το λιγότερο εκατό ώρες τον μήνα για την εταιρεία, ενώ αν ανήκει στους «ειδικούς σκαπανείς» εκατόν σαράντα ώρες τον μήνα κ.λπ.

Ο νηπιοβαπτισμός, επίσης, δεν γίνεται αποδεκτός.


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης