ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ

Μια σέκτα με εγκληματική δραστηριότητα

Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το «Έθνος του Γιαχβέ» είναι μια κίνηση, που ιδρύθηκε από τον πρώην ποδοσφαιριστή και οικονομολόγο H. Mitchell, γνωστός επίσης και ως «Yahweh ben Yahweh».

Το 1979 ο H. Mitchell άλλαξε το όνομά του σε «αδελφό Μωυσή» και δημιούργησε στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Linda Gaines τον «Ναό της Αγάπης». Τη δεκαετία του 1980, την οικονομική ευθύνη του «Ναού» την είχε η Linda Gaines, σε συνδυασμό με μια ομάδα επιχειρήσεων, που λειτουργούσαν στην περιοχή του «Ναού».

Η αρχική πίστη της Σέκτας αναφερόταν στη μοναδικότητα του Θεού της Βίβλου και τον ονόμαζε «φως και οδηγό της πίστης». Η κίνηση δίδασκε την ανορθολογική και παράδοξη θέση ότι ο Γιαχβέ είναι ο φοβερός μαύρος θεός και ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν επίσης μαύρος. Ο Υιός του Θεού είχε έλθει στη γη να λυτρώσει τους Αφροαμερικανούς, όπου σύμφωνα με τα παραδοξολογήματα της κινήσεως, συγκρότησαν τις χαμένες φυλές του Ισραήλ και να τους απελευθερώσει από 400 χρόνια λευκής κατοχής. Ταυτοχρόνως ισχυρίζονταν ότι η λευκή Αμερική είναι καταραμένη από το Θεό.

Τη δεκαετία του ’80 ο ιδρυτής της κινήσεως υιοθέτησε το όνομα Yahweh ben Yahweh και προέτρεπε τους οπαδούς του να απαρνηθούν τον ανήθικο κόσμο, που ζούσαν, να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν γύρω από τον «Ναό της Αγάπης», να υιοθετήσουν τον αφρικανικό τρόπο ντυσίματος και να αντικαθιστούν τα ονόματά τους με εβραϊκά.

Ο έλεγχος εισόδου στο «Ναό» άρχισε να γίνεται αυστηρότερος, όπως και ο έλεγχος συμπεριφοράς των μελών της κινήσεως. Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκε ένοπλη ομάδα, γνωστή ως «Κύκλος των Δέκα», η οποία προστάτευε τη γύρω περιοχή από αιρετικούς και μη οπαδούς της κινήσεως.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας ιδρύθηκε μια επιπλέον μυστική, εσωτερική ομάδα με την ονομασία «Αδελφοσύνη», με σκοπό τη χρήση σωματικής βίας προς τον λευκό πληθυσμό.  Τα μέλη αυτής της εσωτερικής ομάδας, συμμετείχαν σε τυχαίες εκτελέσεις λευκών και μάλιστα όφειλαν να φέρουν στον ιδρυτή της κινήσεως ως απόδειξη της εκτελέσεως, ένα από τα μέλη του σώματος του φονευθέντος.

Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα, σε συνδυασμό και με άλλες τρομοκρατικές πράξεις είχε ως αποτέλεσμα το 1990 στο «Ναό» της οργανώσεως και στη γύρω από αυτόν περιοχή να επέμβει το FBI. Συνέλαβαν τον ιδρυτή της σέκτας και έξι μέλη, τα οποία ομολόγησαν τους φόνους, που διέπραξαν. Ο ιδρυτής, αν και δεν διέπραξε κάποιο φόνο, καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη.

Μετά την καταδίκη του ιδρυτή, η Σέκτα στο διαδικτυακό της τόπο όχι μόνο διαμαρτυρήθηκε, αλλά και παραλλήλισε την ποινή του Yahweh ben Yahweh, με τη Σταύρωση του Ιησού και αυτούς, που ομολόγησαν τις πράξεις τους με την προδοσία του Ιούδα. Μετά την καταδίκη, η Σέκτα δεν καταργήθηκε, αλλά διαφοροποίησε το περιεχόμενο της διδασκαλίας της.

Η κίνηση σήμερα υποστηρίζει ότι έχει παρουσία σε 15 χώρες και σε 1.000 περίπου πόλεις των Η.Π.Α., αριθμός που μάλλον είναι υπερβολικός και σχετίζεται με την επικοινωνιακή προβολή της Σέκτας.

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθμός Φύλλου 2000, 29 Νοεμβρίου 2013Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης