Αναλυτικό πρόγραμμα


MORNING STAR TRAVEL AGENCY

GIAMALIS TASSOS

2,P.MELA STR THESSALONIKI

TEL 2310 229863 FAX 2310 280537

 

ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ.23940 32215

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ 

11/1/2008-19/1/2008

 

1η ημέρα : ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Συγκέντρωση στις   μ.μ.στο αεροδρόμιο"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Αναχώρηση από θεσσαλονίκη στις      μ.μ. για Αθήνα και από εκεί στις       μ.μ.γιά Τέλ Αβίβ.
Πρίν φθάσουμε στα Ιεροσόλυμα θα σταματήσουμε στη Λύδδα για
να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Μεγαλομάρτυρος. Τελικός προορισμός μας το ξενοδοχείο. Τακτοποίηση και ανάπαυση.

2η ημέρα : ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Μετά το πρωινό θα ακολουθήσει ξενάγηση στην παλαιά πόλη.
ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ (τόπος δίκης και φυλάκισης του Χριστού)αυτό ήταν το μέγαρο όπου διέμενε ο Ρωμαίος ηγεμόνας Πόντιος Πιλάτος, διεξάγονταν οι δίκες και φυλακίζονταν οι εγκληματίες. Εδώ έσυραν οι Εβραίοι τον Κύριο για να καταδικαστεί. Εδώ εμπαίχθηκε, φραγγελώθηκε και φυλακίσθηκε μαζί με τον Βαραβά και τους δύο ληστές.

ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ.
Θα ακολουθήσουμε την μαρτυρική πορεία του Κυρίου μας από το Πραιτώριο προς τον Αγιο Γολγοθά. Κύρια σημεία πού θα συναντήσουμε: το βράχο όπου ακούμπησε με το χέρι Του ο Χριστός, τον τόπο όπου έπεσε και κατόπιν αγγάρευσαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο για την μεταφορά του Σταυρου και το σπίτι της Αγίας Βερονίκης όπου η Αγία σκούπισε τον ιδρώτα και το αίμα από το πρόσωπο του Κυρίου.

ΠΑΝΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.
Το ιερότατο προσκύνημα σ΄ολόκληρο τον κόσμο...
Τον ιερό αυτόν ναό έκτισε η Αγία Ελένη (325-335 μ.Χ.) στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε και ξανακτίθηκε αρκετές φορές.
α.) Αγία Αυλή: Σ΄αυτον  τον χώρο γίνεται η τελετή του Νιπτήρος την Μ.Πέμπτη.
β.) Ο ιερός και φρικτός Γολγοθάς: Καθώς μπαίνουμε στο Ναό της Αναστάσεως αμέσως δεξιά ανεβαίνουμε στον φρικτό Γολγοθα (5,50μ.από το δάπεδο του ναου) όπου σήμερα υπάρχει διαμορφωμένος ναός. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει το άνοιγμα όπου στήθηκε ο Σταυρός του Κυρίου μας. Στην νότια πλευρά της Αγίας Τραπέζης διακρίνεται ρωγμή στο βράχο η οποία δημιουργήθηκε από τον σεισμό την ώρα της Σταυρώσεως.

γ.) Η Αγία Αποκαθήλωση: Ακριβώς μπροστά στον Άγιο Γολγοθά βρίσκεται ο τόπος όπου ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος απέθεσαν το Πανάγιο Σώμα του Κυρίου, αφού Το κατέβασαν από το Σταυρό, για να Του αποδώσουν νεκρικές τιμές.

δ.) Ο Πανάγιος Τάφος : Λίγα μέτρα πιο πέρα δεσπόζει τι Ιερό Κουβούκλιο το οποίο είναι δίχωρο.

Στο πρώτο μέρος φυλάσσεται ο Άγιος Λίθος, δηλαδή τμήμα από την ταφόπετρα με την οποία σφράγισαν τον Τάφο του Χριστού, ενώ στο δεύτερο βρίσκεται ο Πανάγιος και Ζωοδόχος Τάφος του Κυρίου μας.

ε.) Ο κυρίως ναός: Απέναντι από το Ιερό Κουβούκλιο θα αντικρίσουμε τον Ναό της Αναστάσεως (νωρίτερα ο ίδιος όρος αναφέρθηκε για να δηλώσει ολόκληρο το οικοδόμημα) όπου θα εισέλθουμε διά μιάς μεγαλοπρεπούς αψίδος της "Βασιλικής Καμάρας".

στ.) Παρεκκλήσια: Μέσα στο ίδιο οικοδόμημα υπάρχουν και τά εξής παρεκκλήσια όπου θα προσκυνήσουμε: 1)"Μη μου άπτου", στον τόπο αυτό ο Κύριος Αναστημένος εμφανίστηκε στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή και δεν της επέτρεψε να Τον αγγίξει,

2) Της Μικρής φυλακής του Χριστού, 3) της "Φραγγελώσεως", 4)"Διαμερίσαντο", 5) του Αγίου Λογγίνου, 6)των "Κλαπών" ,7)του Δικαίου Αδάμ, 8) τοΥ Αγίου Στεφάνου, 9) της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού κ.α.

3η ημέρα: ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ (παλ. ημερ.)

Σήμερα θα συμμετάσχουμε στην Αναστάσιμη και πανηγυρική αγρυπνία, επί την έναρξη του νέου έτους.
Το πρωί, μετά το πρόγευμα, ξενάγηση στα:

α) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

β) ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

γ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ: Η έδρα της Αγιοταφικής αδελφότητος.

δ) ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

ε) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΝΟΣ

στ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ζ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Πατρειαρχείο όπου μαζί με τον Μακαριώτατο, την Αγιοταφική Αδελφότητα και άλλους προσκυνητές θα παραβρεθούμε στην τελετή κοπής της βασιλόπιττας.

4η ημέρα: ΒΗΘΛΕΕΜ

Πρωινό και αναχώρηση:

α) ΒΗΘΛΕΕΜ: Θα επισκεφθούμε το Άγιον Σπήλαιον για να προσκυνήσουμε τον τόπο της Γεννήσεως και την Αγία Φάτνη.

β) Ι.ΜΟΝΗ ΚΑΤΑΜΟΝΑΣ

γ) Ι.ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

δ) ΟΡΕΙΝΗ

ε) ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ

στ) Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

ζ) Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

5η ημέρα: ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ    

Πρωινό και αναχώρηση:

α) ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ: Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε για το Άγιο και Θεοβάδιστο όρος Θαβώρ, όπου, ο Κύριος μεταμορφώθηκε μπροστά στους μαθητές Του. Έχει ύψος 562 μ.

β) ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: Θα τελεσθεί Αγιασμός.

γ) ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ: Θα προσκυνήσουμε τον μεγαλοπρεπή ναό των

ΑγίωνΔώδεκα Αποστόλων.

δ) ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ: Παραλιακή πόλη της Τιβεριάδος. Στην εποχή του Χριστού είχε πολλούς κατοίκους. Υπήρχε συναγωγή και τελωνείο λόγω της μεγάλης εμπορικής κίνησης, σ' αυτό εργαζόταν ο Απόστολος Ματθαίος πρό της κλήσεώς του. Επίσης ήταν το κέντρο των κηρυκτικών εξορμήσεων του Κυρίου και εδώ επιτέλεσε αρκετά θαύματα, σήμερα υπάρχει Ορθόδοξο Μοναστήρι μ' έναν ωραιότατο ναό των Αγίων Αποστόλων.

ε) ΟΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΣΜΩΝ: Φεύγοντας Από την Καπερναούμ, δεξιά συναντουμε το " Όρος των Μακαρισμών " όπου ο Κύριος εξεφώνησε την " επί του όρους ομιλία" Του. Σ' αυτήν κεντρικό σημείο κατέχουν οι " Μακαρισμοί " (εξ ών και το όνομα). Στα πεδινά του βουνού ο Χριστός χόρτασε θαυματουργικά το πλήθος των 5.000 ανδρών σύν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

στ) ΚΑΝΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ: Ο τόπος όπου ο Θεάνθρωπος θαυματούργησε για πρώτη φορά. Θα προσκυνήσουμε στο μοναστηριακό ναό του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου μέσα στον οποίο σώζονται δύο από τις πέτρινες υδρίες (στις οποίες το νερό μετεβλήθηκε σε κρασί). Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν ερείπια από την οικία του Αποστόλου Ναθαναήλ.

ζ) ΑΓΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΖΑΡΕΤ: Σ΄ αυτήν τήν πόλη η Παναγία Παρθένος έλαβε τήν χαρμόσυνη είδηση της συλλήψεως του Θεανθρώπου. Ο Ναός, αφιερωμένος στόν « Ευαγγελισμό», είναι κτισμένος δίπλα στήν πηγή άπ΄όπου η Θεοτόκος αντλούσε νερό.

6η ημέρα : ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

α) ΠΥΛΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Από αυτήν διήλθεν ο Πρωτομάρτυρας     οδηγούμενος στο μαρτύριο.

β) Ι.ΜΟΝΗ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ: Σ' αυτόν τόν τόπο βρισκόταν τό σπίτι των Αγίων Θεοπατόρων. εδώ γεννήθηκε η Παναγία.

γ) ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ: Από αυτήν αποφυλακίστηκε ο Απόστολος με την παρέμβαση Αγγέλου.

δ) ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ: Στο σημείο όπου υπήρχε ο Ναός, σήμερα υψώνεται το τέμενος του Ομάρ. Δίπλα από αυτό βρίσκεται το «τείχος των δακρύων»,τόπος προσευχής των Εβραίων.

ε) ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ: Πανάγιος Τάφος της Θεοτόκου.

Εισερχόμενοι στο ναό θα συναντήσουμε μία κλίμακα με 48 σκαλοπάτια πού μας κατεβάζει στον κυρίως ναό πού είναι σταυρόσχημος.Στό 22ο σκαλοπάτι υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, όπου και οι τάφοι τους, και αριστερά του Αγίου Ιωσήφ του μνήστορος. Στό μέσον της εκκλησίας δεσπόζει το Ιερό Κουβούκλιο όπου βρίσκεται ο Τάφος της Παναγίας μας.

7η ημέρα: Πρωινό και αναχώρηση:

α) Ι.ΜΟΝΗ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ: Η Βηθανία (=οίκος φοινίκων) απέχει 2χλμ. από τήν Ιερουσαλήμ. Έχει 5000 κατοίκους. Το Καθολικό της Μονης τιμάται στήν Ανάσταση του Λαζάρου καθώς καί στις δύο αδελφές του Μάρθα και Μαρία. Μέσα στο ναό φυλάσσεται ο Λίθος όπου

κάθησε ο Χριστός μετά τη συνάντηση με τη Μάρθα αναμένοντας τη Μαρία.

β) ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ: Απέχει  1χλμ. από τη Μονή.Δυστυχώς

βρίσκεται στα χέρια των Μοαμεθανων και γι' αυτό είναι εντελώς απεριποίητος. Ο Αγιος Λάζαρος μετά την ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου βαπτίσθηκε από τους Αποστόλους και χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου (Λάρνακας). Εκεί έζησε 30 χρόνια μέχρι τον θάνατο του. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει δύο τάφους.!

γ) Ι.ΜΟΝΗ ΧΟΤΖΕΒΑ: Κτίσθηκε τον 5ο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χοτζεβίτη. Η παράδοση συνδέει τον τόπο με δύο Δικαίους, τόν Προφήτη Ηλία και τον Θεοπάτορα Ιωακείμ. Ο πρώτος, γύρω στα 900 π.χ. κατέφυγε εδώ για να κρυφθεί σ' ένα σπήλαιο (βρίσκεται πάνω από το Καθολικό της Μονής). Τροφή του έφερνε ένα κοράκι κάθε δειλινό. Εννέα αιώνες αργότερα ο Ιωακείμ είχε στην ιδιοκτησία του όλη αυτήν την περιοχή. Ερχόταν στο ίδιο σπήλαιο καί προσευχόταν για να του χαρισθεί παιδί. Εδώ πήρε την υπόσχεση από το Θεό για τη γέννηση της Παναγίας.

δ) ΙΕΡΙΧΩ: Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Προφήτου Ελισαίου όπου

σώζεται η συκομορέα στην οποία ανέβηκε ο Ζακχαίος.

ε) ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ ΟΡΟΣ: Σ' αυτόν τον τόπο διέμεινε ο Κύριος 40 ημέρες, μετά την βάπτισή Του, νηστεύοντας και προσευχόμενος. Εδώ δέχτηκε τους τρείς πειρασμούς από τον Διάβολο. Στήν κορυφή του βουνού υπάρχει μοναστήρι.

στ) Ι.ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ: Είναι κτισμένη πάνω από το σπήλαιο στο οποίο διανυκτέρευσε ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον νεογέννητο Χριστό, οδεύοντας προς τη Αίγυπτο.

ζ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΙΚΡΑΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ.

 

8η ημέρα: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Στις 09.00π.μ θα μεταβούμε στον Ιορδάνη ποταμό στο σημείο ακριβώς όπου έγινε η βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οι Εβραίοι επιτρέπουν την επίσκεψη στο χώρο αυτό μόνο δύο φορές τον χρόνο. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό και την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιορδάνη ποταμό. Ακριβώς αυτή τη στιγμή ο Ιορδάνης στρέφεται εις τα οπίσω.

α) ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΔΑΥΙΔ.

β) ΥΠΕΡΩΟ: Είναι μιά μεγάλη αίθουσα στή θέση της οποίας βρισκόταν το σπίτι της Μαρίας, μητέρας του Ευαγγελιστού Μάρκου. Σ' αυτό έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα:

1) Ο Μυστικός Δείπνος,

2) Η πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού στούς συγκεντρωμένους μαθητές, εκτός του Θωμά,

3) Η δεύτερη εμφάνισή Του και η «ψηλάφησις» του Θωμά,

4) Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στούς μαθητές.

στ) ΟΙΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ

ζ) ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ


9η ημέρα: ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Από το Τέλ-Αβίβ θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς, για Αθήνα και απόεκεί για Θεσσαλονίκη. Το προσκύνημά μας με τη χάρη του Θεού έλαβε Τέλος.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η τιμή συμμετοχής είναι  €

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Σας παρακαλούμε να ελέγξετε την ισχύ των διαβατηρίων σας καί να μας τά παραδώσετε 30 ημέρες πρίν την αναχώρηση μας.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

1. Αεροπορικό εισητήριο Θεσ/νίκη- Αθήνα-Τέλ Αβίβ- Αθήνα -Θεσ/νίκη

2. Φόροι αεροδρομίων.

3. Ταξί για ανάβαση στο Θαβώρ

4. Διανυκτερεύσεις στα Ιεροσόλυμα σε ξενοδοχείο (Α΄κατηγορίας) με πρωινό και ένα γεύμα καθημερινά.

5. Ταξιδιωτική ασφάλεια προσκυνητών.

6. Μεταφορές με σύγχρονα κλιματιζόμενα λεωφορεία.

7. Φιλοδωρήματα οδηγών λεωφορείων (υποχρεωτικά στο Ισραήλ).

 

Παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε μαζί μας οπωσδήποτε την παραμονή της αναχωρήσεώς μας από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οι καιρικές συνθήκες στο Ισραήλ είναι περίπου παρόμοιες με της Ελλάδος.

Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Powered by active³ CMS - 24/10/2017 12:27:54 μμ