Ένας προσωπικός προβληματισμός - Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης και Αθήνας

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

γράφει ο Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης

Αθήνα 29/1/2018

Με αφορμή την χθεσινή ευαγγελική παραβολή «Τελώνου και Φαρισαίου», αναφέρομαι στο σημαντικό τρέχον θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων με παράγωγο της λέξεως Μακεδονία.

Στον σημερινό κόσμο που ζούμε όλα έχουν αρχίσει και θολώνουν. Βασικό χαρακτηρισμό του θολώματος η φαρισαϊκή συμπεριφορά ορισμένων γνωστών “Ελλήνων” σε κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά θέματα.

Γενικό φαινόμενο στις μέρες μας αποτελεί η αλλοίωση – μετεξέλιξη της εθνικής υπόστασης των έως σήμερα αποκαλούμενων ως κράτη – έθνη, όπως της Γαλλίας, της Βρετανίας της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ.λ.π. Το κάθε έθνος- κράτος έχει και μια ιστορική διαδρομή και ταυτότητα η οποία φαίνεται ότι στις ημέρες μας ξεφτίζει.

Με την ευκαιρία του πρόσφατου θεαματικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη (21/1/18), που ας μην ξεχνάμε έγινε κάτω από δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε σχέση με το αντίστοιχο του 1992, θα αναφερθώ λίγο στο κρατίδιο των Σκοπίων. Είναι γνωστό από εδώ και 70 περίπου χρόνια ότι αυτό το κρατίδιο προέρχεται από την πρώην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και είχε ονομαστεί επί Τίτο με την εσωτερική ονομασία «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί προφανώς έτσι εξυπηρετούσε τότε τα διάφορα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Και αναρωτιέται ο απαίδευτος με την Ιστορία σύγχρονος Νεοέλληνας. Δηλαδή, είναι σαν την περίπτωση π.χ. της Πολιτείας της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει πόλη με το όνομα Athens “Αθήνα”;

Και απαντώ: Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι έχουν ονομάσει την πόλη τους “Athens” για να τιμήσουν την ελληνική αυτή πόλη της αρχαιότητας που γέννησε την άμεση δημοκρατία και τον κλασσικό πολιτισμό. Ο κόσμος που σέβεται την Ιστορία του κάθε τόπου, αντιλαμβάνεται την ειδοποιό αυτή διαφορά μεταξύ της αρχαίας Αθήνας (η οποία μετεξελίχθηκε ιστορικά στην σύγχρονη Αθήνα που γνωρίζουμε) και της ονομασίας της πόλεως “Athens” στην Ατλάντα. Πιστεύω ότι είναι τιμή για την Ελλάδα να δανείζεται οποιοσδήποτε ξένος με αυτόν τον τρόπο, ένα ιστορικό όνομα από μια άλλη χώρα με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως η Ελλάδα και να βαφτίζει μια πόλη του.

Εδώ όμως στην γειτονιά των Βαλκανίων έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχουμε ένα κρατίδιο περίπου στο μέγεθος του Βελγίου με γλώσσα που έχει καθαρά σλαβική ρίζα που έχει δανειστεί και λίγο από βουλγαρική. Η πληθυσμιακή σύνθεση δείχνει περίπου ότι το 50% είναι κάτοικοι σλαβικής καταγωγής, 30% αλβανόφωνοι, 10% βουλγαρικής, βλαχικής, Ρομά κ.α. Παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία στο νότιο τμήμα του κρατιδίου των Σκοπίων, κατοικεί σημαντικό ποσοστό κυρίως βλαχόφωνων ελληνικής καταγωγής, αλλά το γεγονός αυτό δεν φωτίζεται επαρκώς. Δεν θα υπεισέλθω στα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα του κρατιδίου. Επίσης δεν θα αναφερθώ στο ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο γειτονικό κρατίδιο στο εθνικό προϊόν των Σκοπίων. Αυτό που βλέπω είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια είχαν στήσει ανδριάντες, αγάλματα - καρικατούρες, και επιγραφές του Μέγα Αλέξανδρου, ονομάσανε το αεροδρόμιό τους Μέγας Αλέξανδρος, το Σύνταγμά τους αναφέρεται στο όνομα «Μακεδονία» με αλυτρωτικές διαθέσεις, στα σχολεία τους διδάσκουν με αλυτρωτικό τρόπο την παραχαραγμένη ψευδο-ιστορία τους. Η σημαία τους έως πρόσφατα είχε τον «Ήλιο της Βεργίνας». Πρόσφατα βέβαια οι Σκοπιανοί απέσυραν κάποια από τα μνημεία – καρικατούρες που αναπαριστούσαν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Τώρα μεταφέρω αυτολεξεί το παρακάτω κείμενο που βρήκα σε πρόσφατο άρθρο (18-01-18):

« … Οι αδέσμευτοι ερευνητές συμφωνούν ότι το μέγιστο μέρος της μέχρι τώρα ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που διεκδικεί το γεωγραφικό όνομα "Μακεδονία" και το εθνικό όνομα "Μακεδόνες" εκτείνεται ως επί το πλείστον σε εδάφη όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν όχι Μακεδόνες, αλλά Παίονες, Δάρδανοι και άλλοι λαοί. Η σημερινή πόλη των Σκοπίων είναι στην αρχαία Δαρδανία. Οι Δάρδανοι παρέμειναν έως το τέλος οι αμείλικτοι εχθροί των Μακεδόνων, από τους οποίους, όπως παραστατικά γράφει ένας Λατίνος ιστορικός, τους εχώριζε "άσβεστο μίσος" (odium immortale)...» Από το άρθρο «Τα Σκόπια δεν κατοικούνταν από Μακεδόνες, αλλά από εχθρούς τους – Liberal»

Το ότι συναντάμε εντός της ελλαδικής επικράτειας και ορισμένα σλαβικά τοπωνύμια ή ονομασίες τόπων με σλαβική ρίζα (π.χ Ζαγόρι) αυτό δείχνει πραγματικά, την ιστορία του κάθε τόπου και την ώσμωση που είχαν για κάποια περίοδο οι Σλάβοι με τους Έλληνες, όταν κατέβηκαν νοτίως του Δούναβη προς τη νότια Βαλκανική χερσόνησο.

Φθάνοντας στο “δια ταύτα” με πολύ απλό τρόπο βλέπουμε ότι οι Σκοπιανοί, προσπάθησαν να κτίσουν ένα κράτος- παρωδία, άρα ένα ψευδεπίγραφο κρατίδιο, χωρίς π ολιτιστικό β άρος ή γ ια ν α τ ο π ω καλύτερα, η πολιτιστική τους κληρονομιά δεν συνάδει με τα επιστημονικά συγγράμματα και την διεθνή ιστορική- πολιτική βιβλιογραφία περί της Μακεδονικής ρίζας και ταυτότητας. Προφανώς όλα αυτά έχουν κατασκευαστεί, γιατί έτσι εξυπηρετεί τα διάφορα γεωπολιτικά συμφέροντα της περιοχής. Όταν όμως ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε εναντίον των Περσών και έφθασε έως την Ινδία δεν είχε στο μυαλό του τέτοιες γελοίες κατασκευές. Ότι έφτιαξε ήταν αυθεντικό, ανήκει σε αυτόν και σε όσους τον ακολούθησαν και άρα σε αυτούς που τον κληρονόμησαν. Και γι’ αυτό τον λόγο, το όνομά του και η συνέχεια του έμειναν αθάνατα στην ιστορία. Και μην ξεχνάμε ποτέ ότι το όνομα “Μακεδονία” γεννήθηκε από τα Ελληνικά Δωρικά φύλα της 1ης χιλιετηρίδας π.Χ. (“Μακεδνοί”).

Τώρα η μόνη σχέση που έχει ο Zaef, ο Zoran, o Vladimir, o Nicolai, o Goran, ο Dimitri με τον Γιώργο, τον Νικόλαο, τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Αλέξανδρο είναι ότι ιστορικά το Nicolai προέρχεται από το ελληνικότατο χριστιανικό όνομα Νικόλαος. Το ίδιο και το Dimitri από τον Δημήτριο. Τα υπόλοιπα ονόματα κράτησαν τον σλάβικο χαρακτήρα και ρίζα τους. Και αυτό διότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι με τους κατά βάσει Σλάβους έχουμε περισσότερα κοινά στοιχεία να μοιραστούμε, παρά να χωρίσουμε. Ιστορικά οι δύο λαοί ήρθαν σε επικοινωνία μεταξύ τους και παράλληλα με άλλα φύλα όπως με τους Βούλγαρους, ή τους Βλαχόφωνους ελληνικής συνείδησης, διαμόρφωσαν ανάλογα την ιστορία και τον πολιτισμό τους με την αντίστοιχη ώσμωση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι ο Έλληνας που κατάγεται ή ζει στην Μακεδονία, είτε στην Ήπειρο, είτε στην Θράκη είτε στην Στερεά Ελλάδα μπορεί να είναι και λίγο Σλάβος.

Τι σχέση έχει η κυριλλική – σλαβική γραφή με την ελληνική γραφή; Η μόνη σχέση είναι ότι οι δύο Έλληνες βυζαντινοί μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος το 862 μ.Χ. ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, την σημαντικότερη πόλη της βυζαντινής Μακεδονίας και με διαταγή του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ’, διέδωσαν το ευαγγέλιο στους Σλάβους. Θέλοντας να το αποδώσουν στην γλώσσα τους την σλαβονική, δημιούργησαν με βάση το ελληνικό αλφάβητο, το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται από τότε έως σήμερα από όλους σχεδόν τις σλαβικούς λαούς (Ρώσους, Σέρβους, Ουκρανούς ακόμα και τους Βούλγαρους).

Ο ίδιος ο πρώην ηγέτης των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ (1992) υποστήριξε ότι οι κάτοικοι του κράτους του «δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι». Έχουμε στις μέρες μας να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη παράνοια – να καλούμαστε να αποδεικνύουμε στους οποιουσδήποτε τρίτους το αυτονόητο, το πραγματικό. Και αυτό διότι σήμερα τίποτα δεν φαίνεται αυθεντικό και όλα παραχαράσσονται, ιδίως η ιστορική μνήμη.

Τελικά πρέπει κατ’ ελάχιστο να διακρίνουμε ποια είναι τα κυρίαρχα αυτά χαρακτηριστικά του Έλληνα.

Συμπίπτουν με τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Νεοέλληνα; Ποια είναι η εθνική του ταυτότητα;

Τι σημαίνει το όνομα και ο όρος Μακεδονία για τον ελληνικό πολιτισμό, την εξωτερική μας ασφάλεια ή και τα αγροτικά μας προϊόντα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ;

Θα εξακολουθεί άραγε το κρασί με την ετικέτα «Κτήμα του κυρ Γιάννη» να είναι ελληνικό; Ποιοι θα χρησιμοποιήσουν στο εγγύς μέλλον παράγωγο της διαφαινόμενης ονομασίας αυτού του κρατιδίου, σαν “Δούρειο Ίππο” ; Πιστεύω ότι στην περίπτωσή μας ισχύει το «εκ των έσω τα βέλη». Δεν έχουμε σαν λαός την απαιτούμενη σύνεση για να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες απειλές. Η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές φορές πρέπει ο Έλληνας να φθάσει στο “αμήν” για να ξυπνήσει.

Εν ολίγοις φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κράτος των Σκοπίων είναι απόλυτα τεχνητό και κατασκευασμένο, ψευδεπίγραφο, χωρίς αυτόνομη και αυθεντική ιστορική υπόσταση, όπως η ελληνική, η γαλλική, η αγγλική, η ρωσική. Ποιος επωφελείται από όλη την χρόνια αθεράπευτη κατάσταση ;

Από ποιες πηγές χρηματοδοτείται το κράτος αυτό, ώστε να κατασκευάσει κ αι να παγιώσει με την συνδρομή των διεθνών ΜΜΕ την τεχνητή του ταυτότητα και ψευδή υπόσταση ;

Ας μην πασχίζουν ιδιαίτερα οι «καλοθελητές Έλληνες που σκίζονται για να διαφημίσουν διάφορες νεωτεριστικές ιδέες περί της “δήθεν κατοχής τμήματος των Μακεδονικών εδαφών από τους Έλληνες”, να διαδώσουν ότι υπάρχουν “πολλές Μακεδονίες” (Βόρεια, Νέα, του Βαρδάρη κ.λ.π.).

Ας μην πασχίζουν να βάζουν εμπόδια στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Παύλου Μελά και του καπετάν Άγρα. Ο Απόστολος Παύλος το 50 μ.Χ. περίπου, πριν επισκεφτεί την Αθήνα και την Κόρινθο, πέρασε και δίδαξε το ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα στους Φιλιππισίους (σημερινή Καβάλα όπου πρώτη χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους βαφτίστηκε η Αγία Λυδία) και στην Θεσσαλονίκη. Στις επιστολές του προς Θεσσαλονικείς και προς Φιλιππησίους, οι καλόπιστοι αναγνώστες μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν. Δεν δίδαξε το ευαγγέλιο στην σλαβωνική γλώσσα που δεν υπήρχε τότε στην περιοχή των Βαλκανίων!! Εκτός και αν οι κακοπροαίρετοι υποστηρίξουν ότι και αυτά είναι παραμύθια.

Έλληνες ξυπνήστε και σκεφτείτε !!! Προσπαθήστε να υπερβείτε την καθημερινή δύσκολη ρουτίνα!!

Το πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (21/1/18) φάνηκε ότι δεν ήταν υποκινούμενο από πολιτικά κόμματα. Αντίθετα ήταν παλαιΐκό, ακομματικό, αυθεντικό και πηγαίο που εξέφρασε τα συναισθήματα και φώτισε την ιστορική, θρησκευτική, και πολιτισμική μνήμη για την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι ο “πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης” που εκπροσωπεί στο δημόσιο βίο όλους τους Θεσσαλονικείς και άλλους Βορειοελλαδίτες, έκανε τις γνωστές δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν από τα ΜΜΕ χωρίς αιδώ. Τι να υποθέσω ; Μην ξεχνάμε βέβαια ότι αμείβεται δε από τον Έλληνα φορολογούμενο. Προσωπικά σκέφτομαι ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Σιχάθηκα να επιδοτώ τους “Δούρειους Ίππους” που δεν εκπροσωπούν τον Ελληνικό λαό. Προσέξτε τις πρόσφατες δηλώσεις που έχουν κάνει ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο Κύπριος πρόεδρος, διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, ακόμη και ο τέως βασιλιάς και κρίνετε αναλόγως.

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Αφού οι Σκοπιανοί νιώθουν “Μακεδόνες”, ας ξεκινήσουν να μαθαίνουν ελληνικά, ας υιοθετήσουν την σημαία μας και ας ζητήσουν την βοήθειά μας ως προς την ασφάλειά τους. Εμείς εδώ είμαστε!! Αν θέλουν ευρωπαϊκή αναγνώριση ας ονομαστούν κάτι χωρίς το Μακεδονία και να τελειώνει σε “ ?? …..σλάβια”.Ανταποκρίνεται περισσότερο στην αλήθεια.

Πιστεύω ότι οι απόψεις μου δεν θα ερμηνευθούν ως συντηρητικές, ή ότι βρίσκομαι εκτός τόπου και χρόνου. Απλώς δεν θέλω να ζω μια άχρωμη, άοσμη και άβουλη ζωή. Τι ζωή θα ήταν αυτή εξάλλου ;

Ας διαβάσουμε κάποιο σοβαρό ιστορικό βιβλίο ή έστω εκ παραδρομής ας προσπαθήσουμε από άλλα αναγνώσματα, να διακρίνουμε τι σημαίνει Ελληνισμός, Μακεδονία, Κρήτη, Ήπειρος, Αιγαίο.

Ας τολμήσουμε να δούμε τουλάχιστον τον εαυτό μας στον καθρέπτη. Μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε; Ίσως και να μην μπορούμε, διότι απλούστατα ίσως δεν έχουμε μορφή, είμαστε άμορφοι (ίσως και αμόρφωτοι), γι’ αυτό και στον καθρέπτη δεν φαίνεται το σχήμα μας. Είμαστε ασχημάτιστοι, χωρίς σχήμα ά–σχημοι, άσχημοι.

Ας σκεφτούμε λίγο ψυχραιμότερα και ας αποφασίσουμε τι είδους ταυτότητα θέλουμε ή τέλος πάντων ας ξαναβρούμε και ας αναγνωρίσουμε την χαμένη μας αληθινή ταυτότητα, χωρίς φανφάρες, θεατρινισμούς και σκοπιμότητες. Τέτοια ταυτότητα πράγματι υπήρξε, όχι πολλά χρόνια από σήμερα !!!

Δεν ξεχνάμε και δεν αποποιούμαστε την εθνική μας κληρονομιά και ιστορία!!

Τίποτα δεν δίδεται χωρίς την βούληση του Ελληνικού λαού!!

Όχι στην παράγωγη ονομασία που θα περιέχει τον όρο “ Μακεδονία”.

Ενωμένοι, ας αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε συνολικά το θέμα εντός της διεθνούς κοινότητας.

Ας προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το θυμικό του Έλληνα σε λογική και στρατηγική απόφαση!!

Ας το κάνουμε πριν είναι πάρα πολύ αργά στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 /2/18.

Όσοι για κάποιο λόγο δεν μπορέσουν, μην ξεχάσουν να ψηφίσουν στο ιστολόγιο «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» https://onomasia.gr/

 

Ζητώ συγγνώμη για τυχόν αστοχίες.

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΠΗΓΩΝ
1. http://amfipolinews.blogspot.gr/2018/01/blog-post_111.html ΒΟΜΒΑ» από βουλευτή του Τραμπ: Η ΠΓΔΜ δεν είναι καν χώρα! - Να διαμελιστεί, οι μισοί Αλβανία και οι άλλοι Βουλγαρία

2. http://www.protothema.gr/stories/article/752796/gnostoi-kai-agnostoi-makedonomahoi/ Γνωστοί και άγνωστοι Μακεδονομάχοι

3. http://www.onalert.gr/stories/eimaste-slaboi-oxi-makedones-
silwsh-ntokoumento-tou-skopianou-hgeth-to-1992/62413 «Είμαστε Σλάβοι, όχι Μακεδόνες»: Η δήλωση- ντοκουμέντο του Σκοπιανού ηγέτη το 1992

4. http://www.protothema.gr/greece/article/7
53034/boutaris-to-hthesino-sullalitirio-den-voitha-katholou-ti-diapragmateusi/ Μπουτάρης: Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική είναι κακή

5. http://www.liberal.gr/arthro/184444/epikairotita/2017/
ta-skopia-den-katoikountan-apo-makedones-alla-apo-echthrous-tous.html Τα Σκόπια δεν κατοικούνταν από Μακεδόνες, αλλά από εχθρούς τους – Liberal

6. http://www.newsnowgr.com/article/1092315/
to-onoma-pou-proteinei-gia-ta-skopia-o-amerikanos-kathigitis-stiven-miller-pou-anedeixe-tin-arxaia-nemea.html Το όνομα που προτείνει για τα Σκόπια ο αμερικανός καθηγητής Στίβεν Μίλλερ που ανέδειξε την αρχαία Νεμέα

7. https://www.focusfm.gr/synenteyxeis/item/96237 Μανιός: Ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο, αλλά δεν είναι η βούληση του ελληνικού λαού

8. http://vlahofonoi.blogspot.gr/2011/04/blog-post_497.html Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων Ο Ελληνισμός της περιοχής Σκοπίων Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

9. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%
8C%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CF%83%
CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_
%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82 Νότιες σλαβικές γλώσσες

10. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%B1%
CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82 Σλαβικές γλώσσες

11. http://www.kathimerini.gr/945008/article/epikairothta/
politikh/tews-vasilias-kwnstantinos-h-ellhnikothta-ths-makedonias-den-diakyveyetai-
apo-ena-onoma Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: H ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από ένα όνομα.

12. http://www.protothema.gr/politics/article/753783/proedros-kuprou-gia-skopia-horis-ta-alutrotika-arthra-tou-sudagmatos-as-legodai-kai-voreia-ellada/ Πρόεδρος Κύπρου για Σκόπια: Χωρίς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα

13. https://www.newsit.gr/kosmos/skopia-apetaksamin-ton-megalo-aleksandro-rixnoyn-ta-agalmata-toy-telos-sto-ethnikistiko-kits/1008361/ Σκόπια: Απεταξάμην τον Μεγάλο Αλέξανδρο! Ρίχνουν τα αγάλματα του – Τέλος στο «εθνικιστικό κιτς»

14. http://www.protothema.gr/greece/article/755088/giati-tha-pao-sto-sullalitirio-gia-ti-makedonia-/ Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, 8/01/2018, Αντώνης Βγόντζας

15. http://www.tanea.gr/news/politics/article/5504077/theodwrakhs-na-mhn-yparksei-h-leksh-makedonia-sto-neo-onoma-ths-pgdm/ Θεοδωράκης: H λέξη Μακεδονία θα έχει ολέθρια αποτελέσματα στη χώρα

16. http://www.iefimerida.gr/news/152605/%C2%AB%CE%
B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE% «Αποκαλώ τη Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία» -Η δήλωση Κούλογλου σε μέσο της ΠΓΜΔ που έφερε οργή στη Νέα Δημοκρατία

17. http://www.iefimerida.gr/news/386497/danellis-tha-psifiza
-protasi-me-onoma-dimokratia-tis-makedonias Δανέλλης: Θα ψήφιζα πρόταση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης