Άγιος Ιερομάρτυς Σέργιος

Ο Άγιος Μάρτυς Σέργιος γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Συχοβίτσε, νομού Χρουμπιέσουφ από την ευλαβή οικογένεια Ζαχάρτσουκ. Ο πατέρας του Νικόλαος ήταν διάκονος και γνωστός χοράρχης εκκλησιαστικών χορωδιών όλου του νομού. Η μητέρα του Μαρία, μετά τον θάνατο του διακόνου Νικολάου, εισήλθε σ' ένα γυ­ναικείο μοναστήρι στο Κορτς του νομού Βολυνίας.
Ο Σέργιος τελείωσε την ιερατική σχολή στο Κρεμιενιέτς της Βολυνίας και την ιεροψαλτική σχολή στο μοναστήρι του Αγίου Ονουφρίου, στην Γιαμπλέτσνα. Μετά ενυμφεύθη και, πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χειροτονήθηκε ιερέας.
 
Ο νεοχειροτονηθείς π. Σέργιος εστάλη από την εκκλησιαστική του αρχή στην ενορία του χωριού Νάμπρος, νομού Τομάσουφ. Το 1938, με την εντολή της παπικής πολωνικής κυβερνήσεως, κατεδάφισαν οι στρατιώτες τον ενοριακό ναό του (όπως και άλλους 120 ορθοδόξους ναούς της επαρχίας Χελμ), οπότε α­ναγκάσθηκε να κάνει παρεκκλήσιο στο σπίτι του, που του το είχε παραχωρήσει η Ενορία του.
Μετά την κατεδάφιση του ναού, οι παπικοί, με διωγμούς, προσηλυτισμούς και απειλές και αρπαγές υ­παρχόντων, προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τον ιε­ρέα και τους ενορίτες του. Παρ' όλα ταύτα, ο π. Σέρ­γιος δεν αρνήθηκε την Ορθοδοξία, αλλά με ζήλο συ­νέχισε την ιερατική του διακονία, λειτουργώντας στο ανωτέρω παρεκκλήσιο και εμψυχώνοντας τους ενορί­τες του.
Υπ' αυτάς τας συνθήκας, λειτουργούσε μέχρι τον Μάιο του 1943, οπότε οι παπικοί αντάρτες, μη ανεχόμενοι περισσότερο την σταθερότητά του, έκαναν έφο­δο στο σπίτι του και τον συνέλαβαν. Τον βασάνισαν επί τόπου και τον κατακρεούργησαν. παρέδωσε την ψυχή του, σε ηλικία 28 ετών. Το παρεκκλήσιο βεβή­λωσαν και όλο το σπίτι του κατέκαυσαν.
 
Το μαρτυρικό του σώμα ενταφιάσθηκε στο ενορια­κό κοιμητήριο της γενέτειράς του, Συχοβίτσε. Τον Α­πρίλιο του 2003 έγινε ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία μετεφέρθησαν και εναπετέθησαν στον Καθε­δρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγο στο Χέλμ.


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης