Μάρτυρες του Ιεχωβά

«Ο άνθρωπος είναι ψυχή, δεν έχει ψυχή»

Του πρωτ. π. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Επικ. Καθ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

Είναι γνωστό ότι η αίρεση των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν υπάρχει πεδίο ή κεφάλαιο της χριστιανικής διδασκαλίας, που να μη το έχει αλλοιώσει ή διαστρεβλώσει. Το ίδιο έχει γίνει και στο χώρο της χριστιανικής ανθρωπολογίας.

Σύμφωνα με τις κακοδοξίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά ο άνθρωπος δεν πλάστηκε από τον Θεό ως ψυχοσωματική οντότητα και τούτο γιατί η εταιρεία Σκοπιά: α) Όχι μόνο δεν δέχεται την διακριτή ύπαρξη της ψυχής, του πνευματικού δηλαδή στοιχείου στον άνθρωπο και β) γιατί ταυτίζει την έννοια της ψυχής με τη βιολογική ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά να ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος εκμηδενίζεται μετά τον θάνατο.

Την κακοδοξία αυτή επιχειρούν να την τεκμηριώσουν, ισχυριζόμενοι ότι στην Αγία Γραφή η λέξη ψυχή χρησιμοποιείται με την σημασία της βιολογικής ύπαρξης (βλ. Γεν. 2, 7. Δευτ. 12, 20. Ιερ. 2, 34).

Το επιχείρημά τους όμως αυτό, είναι ανακριβές και παραπλανητικό. Έχουμε αποσιώπηση των άλλων εννοιών, που έχει ο όρος ψυχή στην Αγία Γραφή. Σημαίνει επίσης π.χ. και φρόνημα του ανθρώπου (Φιλ. 1, 27) ή και το ξεχωριστό πνευματικό στοιχείο στον άνθρωπο που δεν πεθαίνει (Ματθ. 10, 28) κ.ά.

Πόσο κακόδοξος και συνάμα τραγελαφικός είναι ο ισχυρισμός των Μαρτύρων του Ιεχωβά ότι ο άνθρωπος είναι ψυχή και δεν έχει ψυχή, που εκμηδενίζεται καθώς ταυτίζεται με την βιολογική ύπαρξη, γίνεται κατανοητό και από το εξής.

Στην Αγία Γραφή, στις ανθρωποπαθείς εκφράσεις της αναφέρεται πως και ο Θεός έχει ψυχή (Κριτών 10, 16. Ιερ. 15, 1). Άρα, αφού κατά τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ψυχή σημαίνει μόνο βιολογική ύπαρξη, τότε και ο Θεός, πεθαίνει και εκμηδενίζεται (!), αφού η ψυχή, κατ’ αυτούς, πεθαίνει.

Αυτή η παράλογη και ταυτοχρόνως βλάσφημη θέση είναι φυσική συνέπεια και εφαρμογή της προκρούστειας πρακτικής της αίρεσης, στο πώς προσεγγίζουν και ερμηνεύουν την Αγία Γραφή. Είναι συνεπής εφαρμογή των περί ψυχής θέσεων των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε άλλα συναφή αγιογραφικά χωρία.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η βασική θέση τους στην περί του ανθρώπου διδασκαλία τους, που ταυτίζει την ψυχή με την βιολογική ύπαρξη, είναι όχι μόνο αντιγραφική, αλλά οδηγεί σε παράλογα και βλάσφημα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο άνθρωπος δεν είναι ψυχή, όπως ισχυρίζονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά έχει μαζί με το σώμα και ψυχή.

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθμός Φύλλου 2039, 3 Οκτωβρίου 2014


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης