Άγιος οσιομάρτυς Ιγνάτιος

Ο μοναχός Ιγνάτιος γεννήθηκε στην δεκαετία του 1860. Αισθανόμενος την μοναχική κλίση, εισήλθε στην μονή του Αγίου Ονουφρίου στη Γιαμπλέτσνα, το μοναδικό μοναστήρι τη περιοχής του Χελμ που δεν υπετάγη ποτέ κατά την ιστορία του στην Ουνία. Μετά την κανονική δοκιμασία, έγινε μοναχός, με το όνομα Ιγνάτιος.
 
Στα δύσκολα για την Ορθοδοξία χρόνια μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τέλη του Β' Παγκοσμίου, ο π. Ιγνάτιος ήταν ένας από τους πλέον ενάρετους και ηλικιωμένους μοναχούς της Μονής, ο οποίος, με προσευχές και συμβουλές, εστήριζε τους ορθοδόξους προσκυνητές που ήρχοντο για προσκύνη­ση της θαυματουργικής εικόνος του Αγίου Ονου­φρίου.
 
Όταν άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η ζωή των μοναχών στην Μονή έγινε ανυπόφορη, λόγω των πολλών επιδρομών των παπικών ανταρτών, οι οποίοι λήστευαν το μοναστήρι και απειλούσαν τους μονα­χούς με θάνατο, αν δεν έφευγαν απ' την μετάνοιά τους. Βλέποντας οι παπικοί την σταθερότητα και την εμμονή των μοναχών στην Ορθοδοξία και στην μονή τους, σε συνεργασία με Γερμανούς στρατιώτες που τους είχαν προϊδεάσει αρνητικά απέναντι των μονα­χών, έκαναν έφοδο στην μονή την νύχτα της 9ης Αύ­γουστου 1942. Διασκόρπισαν τους μοναχούς, οι οποίοι κατέφυγαν στο πλησιέστερο δάσος, λήστεψαν το μοναστήρι, έβαλαν φωτιά και φρουρούσαν ώστε να μην την σβήσει κανείς. Όλοι οι μοναχοί καταλήφθη­καν από φόβο και τρόμο και μόνο ο μοναχός Ιγνά­τιος, λυπήθηκε το μοναστήρι του και μη ανεχόμενος την βεβήλωση επέστρεψε σ' αυτό και με πολλή προ­φύλαξη ανέβηκε στο καμπαναριό και άρχισε να κτυπά τις καμπάνες, για να καταλάβουν την καταστροφή οι κάτοικοι του πλησιέστερου χωριού και να τρέξουν για βοήθεια. Τότε οι επιδρομείς με μανία τον κατέβα­σαν κάτω και αφού τον βασάνισαν ποικιλοτρόπως, τον εθανάτωσαν.
 
Ο οσιομάρτυς Ιγνάτιος κηδεύθηκε στο κοιμητήριον της μονής. Την άνοιξη του 2003, ανοίχθηκε ο τά­φος του και τα λείψανά του τοποθετήθηκαν μέσα σε λάρνακα στον κυρίως Ναό της Μονής.
  


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης