ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΑΣΥΔΟΤΟ ΤΟ ΟΥΝΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Με την ανοχή των κρατικών αρχών στη Σλοβακία, η Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται μεσαιωνικού τύπου διωγμούς από τους Ρωμαιοκαθολικούς, με όργανο την Ουνία.
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Γιάννη Ζόζουλακ, στελέχους της Ορθόδοξης νεολαίας της περιοχής, που σήμερα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Το 1989 με την αλλαγή του καθεστώτος, δηλαδή όταν έπεσε ο κομμουνισμός στην Τσεχοσλοβακία, άρχισε η προπαγάνδα των ουνιτών, δηλαδή των «ελληνοκαθολικών», όπως αυτοαποκαλούνται.
Ο ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος Τόμκο χειροτόνησε τον ουνίτη επίσκοπο Χίρκα σ' ένα στάδιο, με πώληση μάλιστα εισιτηρίων για όποιον ήθελε να παραστεί. Το πρώτο βήμα του ουνίτη επισκόπου Χίρκα ήταν το αίτημα για επιστροφή στους ουνίτες όλων των εκκλησιών και των εκκλησιαστικών κτιρίων από τους Ορθοδόξους.

Η νομική κάλυψη δόθηκε με τρόπο πραξικοπηματικό με το νόμο 211/1990 Zb,του Προεδρείου της Σλοβακικής Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο παρεχωρείτο στους ουνίτες όλη η περιουσία των Ορθοδόξων που πριν το 1950 ανήκε στους Ουνίτες, ακόμα και αν οι ενορίες παρέμεναν πιστές στην Ορθοδοξία.

Ο επίσκοπος Χίρκα έκανε το εξής: έγραψε όλη την περιουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο όνομα της «ελληνοκαθολικής επισκοπής» στο Πρέσοβ. Έτσι, όλη αυτή η περιουσία δεν μπορεί να μεταβιβασθεί ξανά χωρίς την συγκατάθεση του Βατικανού.
Όταν ο Ορθόδοξος επίσκοπος Νικόλαος είπε, ότι οι ναοί είναι η περιουσία των ανθρώπων και των ενοριών, ο ουνίτης επίσκοπος Χίρκα επίσημα είπε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τσεχοσλοβακία υπάρχει από το 1950.

Πρώτα οι ουνίτες μας πήραν το κτίριο της επισκοπής στο Πρέσοβ, μετά το κτίριο της Ορθόδοξης θεολογικής σχολής με το οικοτροφείο και επίσης 46 εκκλησίες. Οι ουνίτες πήραν και την επισκοπή και το ναό από τον ορθόδοξο επίσκοπο Ιωάννη στην πόλη Μιχαλόβτσε, ο οποίος δεν μπορούσε να λειτουργήσει
.

 Μέχρι σήμερα οι ουνίτες με τη βία πήραν 90 περίπου εκκλησίες, σε μέρη όπου οι Ορθόδοξοι ήταν λιγότεροι. Άλλες εκκλησίες, όπου οι ορθόδοξοι είναι περισσότεροι, δεν μπόρεσαν να τις πάρουν με τη βία, γι' αυτό βρήκαν άλλο τρόπο: Θέλουν να τις πάρουν δικαστικά. Πολλές από αυτές τις ενορίες είναι ολόκληρες ορθόδοξες.

Το πρόβλημα της Ουνίας υπάρχει από παλιά. Το 1646 η τοπάρχις Άννα Δρούγκετ - ρωμαιοκαθολική - κατά διαταγήν του πάπα κάλεσε όλους τους Ορθόδοξους ιερείς στην πόλη Ούζχοροδ και εκεί με τη βία και με τα λεφτά πέτυχε να δεχθούν την Ουνία, 63 σε σύνολο 100 ιερέων, οι οποίοι ήταν τότε στην επαρχία Μπουκατσέβο. Αυτό σημαίνει, ότι η Ορθοδοξία σε αυτή την περιοχή είχε μεγάλη δύναμη. Οι απλοί άνθρωποι καθόλου δεν ήθελαν να δεχθούν την Ουνία και έδιωξαν πολλούς από αυτούς τους 63 ιερείς.

Όταν ο πάπας δεν μπόρεσε να επιβάλλει την Ουνία με τη βοήθεια της Άννας Δρούγκετ, άρχισε να κάνει τον προσηλυτισμό με άλλο τρόπο.
    
Παραδείγματος χάρη:
Οι ιησουΐτες έδιωχναν τους ορθοδόξους ανθρώπους από τις εκκλησίες.
Έπαιρναν τους ιερείς, στη διάρκεια της λειτουργίας από την Αγία Τράπεζα και αυτοί έπρεπε να πάνε να δουλεύουν στα χωράφια για τους πλούσιους.
Οι ιησουΐτες έλεγαν στους Ορθόδοξους πιστούς ότι μπορούσαν να έχουν την Ορθόδοξη λειτουργία, τα ορθόδοξα εκκλησιαστικά ενδύματα και την παράδοση αρκεί να μνημονεύουν τον Πάπα στη λειτουργία. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα.
Το 1773 η Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζια επίσημα ονόμασε όλους τους Ορθοδόξους πιστούς στην Αυστρο - Ουγγαρία «ελληνοκαθολικούς», επινοώντας εκείνη αυτόν τον όρο. Σε αυτό το χρόνο όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες και όλα τα εκκλησιαστικά κτίρια έγιναν ουνιτικά. Έτσι άρχισε η τρομοκρατία για τους Ορθοδόξους. Οι ουνίτες επίσκοποι προσπάθησαν να μετατρέψουν τους Ορθόδοξους Καρπαθορώσους (τους Ρουθήνους) σε Ούγγρους παπικούς.

Αυτή η δύσκολη κατάσταση για την Ορθόδοξη Εκκλησία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια. Αν και ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους Ορθόδοξους πιστούς, η Ορθοδοξία στην Ανατολική Σλοβακία υπάρχει μέχρι σήμερα.

Μερικές εκκλησίες χτίστηκαν από τους Ορθοδόξους πριν το 1773, δηλαδή ήταν Ορθόδοξες και έγιναν ουνιτικές, και αυτές τις εκκλησίες θέλουν να μας πάρουν οι ουνίτες.
Πολλές εκκλησίες καταστράφηκαν από τους Γερμανούς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Ορθόδοξοι πιστοί έχτισαν καινούργιες εκκλησίες στις παλαιές βάσεις, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο της Μαρίας Τερέζιας ήταν ουνιτικές. Σήμερα οι ουνίτες θέλουν να μας πάρουν και το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υποστήριξη των σλοβακικών αρχών και αυτές.

Αν, παραδείγματος χάρη, όλο το χωριό είναι ορθόδοξο και ο ουνίτης επίσκοπος θέλει να πάρει το ναό, ρωτάμε γιατί και για ποιόν; Νομίζω, ότι ξέρω την απάντηση. Όπως είναι γνωστό στην ανατολική Ευρώπη είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση. Αυτό το γεγονός γνωρίζει και το Βατικανό, γι' αυτό θέλει να μην χτίζουν τις καινούργιες εκκλησίες οι ορθόδοξοι πιστοί, αλλά να κάνουν τις προσευχές μαζί με τους ουνίτες.
Μου φαίνεται ότι ο πάπας ξέχασε, ότι η βάση της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και όχι τα χρήματα, με τα οποία προσπαθεί να εξαγοράσει τους ορθοδόξους ιερείς και τους πιστούς. Τα λεφτά έπαιζαν το βασικό ρόλο από την αρχή της Ουνίας. Αυτό συνέβη από το 1646 όταν οι ρωμαιοκαθολικοί και οι ουνίτες ιερείς δεν πλήρωναν φόρο. Τα λεφτά έπαιζαν το βασικό ρόλο και το 1968, όταν στη Σλοβακία εξαγόραζαν τους ιερείς για να γίνουν ουνίτες με 200.000κορώνες τον καθένα, όταν ο μηνιαίος μισθός των ιερέων ήταν 700 κορώνες το μήνα, εκείνη την εποχή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και σήμερα οι ουνίτες προσπαθούν να εξαγοράσουν τους ιερείς και τους πιστούς και τους δίνουν πολλά λεφτά.

Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα: Το καλοκαίρι του 1991 όταν ήμουν στην Τσεχοσλοβακία συζήτησα με ένα συμμαθητή από τη θεολογική σχολή. Μου είπε το εξής: Ήρθαν μία φορά μερικοί ουνίτες και μου έλεγαν ότι ψάλλω ωραία, ότι ξέρω πολλά πράγματα, επειδή έχω τελειώσει την Ορθόδοξη Θεολογική σχολή και στο τέλος μου έδωσαν λεφτά για να γίνω ουνίτης. Ήταν 300.000 τσεχοσλοβακικές κορώνες (300.000=2.000.000 δραχμές). Εδώ θέλω να υπογραμμίσω, ότι σήμερα ένας άνθρωπος στην Τσεχοσλοβακία παίρνει περίπου 2.500 κορώνες το μήνα. Ο φίλος μου απάντησε, ότι δεν θέλει να αλλάξει τη Ορθόδοξη πίστη, για τα αργύρια του Ιούδα.
Θέλω να ρωτήσω τώρα: Σε ποια βάση χτίστηκε η Ουνία; Στη βάση της αγάπης η του χρήματος;

Από όσα ανέφερα η απάντηση είναι φανερή: η βάση της Ουνίας είναι τα χρήματα.
Στο Πρέσοβ από το 1990 λειτουργεί ουνιτική, δηλαδή «ελληνοκαθολική», θεολογική σχολή, όπου ετοιμάζουν τους ιερείς για να κάνουν την «ιεραποστολή» μεταξύ των Ορθοδόξων χριστιανών στην Τσεχοσλοβακία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία.  

Ορθόδοξος Φιλόθεος μαρτυρία Έκδοσις "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"Print-icon 


Εγγραφή στο κανάλι μας στο Viber
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης