Περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους – Οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες


Περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους – Οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες

της Δέσποινας Σωτηρίου

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί ζουν σε μέρη όπου βιώνουν υψηλά επίπεδα διώξεων, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν στον Ιησού. Αυτό σημαίνει 1 στους 7 πιστούς παγκοσμίως. Μάλιστα, πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία, με τους χριστιανούς να παραμένουν η πλέον διωκόμενη κοινωνική/θρησκευτική ομάδα παγκοσμίως.

Νέα έκθεση παρουσιάζει επίσης μια ζοφερή εικόνα για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας τις χριστιανές ως την πιο ευάλωτη ομάδα στον κόσμο σήμερα. Είναι πλέον στόχοι απαγωγών, βίας, βιασμών και καταναγκαστικών γάμων, σε πολλές, αν όχι σε όλες, από τις κορυφαίες χώρες της παγκόσμιας λίστας παρακολούθησης

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Όμως πίσω από κάθε αριθμό και στατιστικό, υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία. Μια τραγική ιστορία που κρύβεται από τα συγκλονιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε χρόνιο στην World Watch List της οργάνωσης.

Το 2021, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης COVID-19, οι διώξεις κατά των Χριστιανών συνεχίστηκαν με ανησυχητικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα για τη λίστα παρακολούθησης του 2022 δείχνει ότι σήμερα, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα δίωξης και διακρίσεων για την πίστη τους. Αυτό είναι μια αύξηση 15 εκατομμυρίων πιστών σε μόνο ένα χρόνο.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι κυβερνήσεις και οι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν την πανδημία COVID-19 ως δικαιολογία για τις διώξεις.

Παρακάτω, εξετάζουμε τις 10 κορυφαίες χώρες όπου είναι πιο επικίνδυνο να είναι κανείς Χριστιανούς. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, η ζωή είναι ήδη δύσκολη, αλλά η απόφαση να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού και να ζήσει ως Χριστιανός είναι μια επιλογή που θέτει τη ζωή, την οικογένεια και τα προς το ζην σε κίνδυνο. Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, η πίστη στον Ιησού μπορεί να επισύρει ακόμα και τη θανατική ποινή. Και το 2021, είδαμε μια έξαρση στη βία, νέες τεχνολογίες που απειλούν την πίστη εκατομμυρίων—και ένα νέο Νο. 1 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

  1. Αφγανιστάν: Νο 1 για πρώτη φορά

Ως ισλαμικό κράτος από το σύνταγμα, η χώρα δεν επιτρέπει την ύπαρξη άλλης πίστης εκτός από το Ισλάμ. Με απλά λόγια—είναι παράνομη η μετατροπή κάποιου από το Ισλάμ σε άλλη θρησκεία. Κάτι τέτοιο ισοδυναμε με προδοσία. θεωρείται ως προδοσία της οικογένειας, της φυλής και της χώρας.

Είναι αδύνατο να ζεις ανοιχτά ως χριστιανός στο Αφγανιστάν. Εάν ανακαλυφθεί η νέα πίστη ενός Χριστιανού, η οικογένεια, ή η φυλή του αισθάνονται ότι πρέπει να σώσουν τη δική τους τιμή αποκηρύσσοντας τον πιστό ή ακόμα και σκοτώνοντάς τον. Αυτό θεωρείται ευρέως ως απόδοση δικαιοσύνης. Εναλλακτικά, δεδομένου ότι η εγκατάλειψη του Ισλάμ θεωρείται ένδειξη παραφροσύνης, ένας Χριστιανός που έχει ασπαστεί το Ισλάμ μπορεί να εισαχθεί αναγκαστικά σε ψυχιατρείο.

Η χριστιανική δίωξη παραμένει ακραία σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Ο κίνδυνος ανακάλυψης έχει αυξηθεί αφού οι Ταλιμπάν ελέγχουν κάθε πτυχή της διακυβέρνησης .

Ωστόσο, μέσα από όλα αυτά, η πίστη των Αφγανών πιστών συνεχίζει να βαθαίνει καθώς εναποθέτουν την ελπίδα τους αποκλειστικά στον Χριστό. Ένας Χριστιανός είπε: «Δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτή την ελπίδα να φιμωθεί».

  1. Βόρεια Κορέα: Όχι Νο 1, αλλά όχι καλύτερη από πέρυσι

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας παρακολούθησης για περισσότερα από 20 χρόνια. Οποιοσδήποτε Βορειοκορεάτης πιαστεί να ακολουθεί τον Ιησού κινδυνεύει άμεσα με φυλάκιση, βάναυσα βασανιστήρια ή/και θάνατο . Υπολογίζεται ότι 50.000 έως 70.000 χριστιανοί είναι φυλακισμένοι στο διαβόητο σύστημα των φυλακών και των στρατοπέδων εργασίας της Βόρειας Κορέας. Συχνά μάλιστα μια οικογένεια έχει μερικές φορές την ίδια μοίρα με το άτομο που αιχμαλωτίστηκε.

Η κυβέρνηση βλέπει τους Χριστιανούς ως την πιο επικίνδυνη πολιτική τάξη ανθρώπων, επομένως η δίωξη είναι βίαιη και έντονη. Οι Βορειοκορεάτες γονείς συχνά κρύβουν την πίστη τους από τα παιδιά τους, οι εκκλησίες με περισσότερα από λίγα άτομα είναι ανύπαρκτες και η λατρεία εκδηλώνεται όσο πιο κρυφά γίνεται. Η ζωή για τους Χριστιανούς στη Βόρεια Κορέα είναι ένα συνεχές καζάνι πίεσης. η σύλληψη ή ο θάνατος είναι μόνο ένα λάθος μακριά.

  1. Σομαλία: Παρενόχληση, εκφοβισμός και δολοφονία

Για περισσότερα από 25 χρόνια, η Σομαλία αποτελεί καταφύγιο για ισλαμιστές μαχητές που στοχεύουν συνεχώς χριστιανούς, τόσο στη Σομαλία όσο και σε γειτονικές χώρες. Ομάδες όπως η al-Shabab λειτουργούν με φαινομενικά μικρή απώθηση και ελέγχουν μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Σομαλίας. Ο μικρός αριθμός πιστών στη Σομαλία είναι σε μεγάλο βαθμό χριστιανοί που έχουν προσηλυτιστεί από το Ισλάμ. Οι Χριστιανοί θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας από την αλ Σαμπάμπ.

Ακόμη και όταν οι χριστιανοί δεν στοχοποιούνται από ισλαμιστές εξτρεμιστές, πιέζονται έντονα από την οικογένειά τους. Οποιαδήποτε μεταστροφή από το Ισλάμ θεωρείται προδοσία προς την οικογένεια και την κοινότητα, επομένως η υποψία προσηλυτισμού μπορεί να οδηγήσει σε παρενόχληση, εκφοβισμό, ακόμη και δολοφονία. Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση COVID-19, η al-Shabab συνέχισε να είναι ενεργή το 2021, μια υπενθύμιση ότι η ζωή για τους Χριστιανούς στη Σομαλία δεν είναι ποτέ ασφαλής.

Αν και κανένα μέρος της Σομαλίας δεν είναι ασφαλές, οι περιοχές υπό τον έλεγχο της αλ Σαμπάμπ είναι οι πιο επικίνδυνες για τους Χριστιανούς.

  1. Λιβύη: Μυστικές ζωές πίστης

Όταν ένα άτομο στη Λιβύη εγκαταλείπει το Ισλάμ για να ακολουθήσει τον Χριστό, αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από τις οικογένειές του να απαρνηθεί την πίστη του. Οι γείτονές τους και η υπόλοιπη κοινότητα τους εξοστρακίζει και μπορούν να μείνουν άστεγοι, άνεργοι και μόνοι. Εάν ένας Λίβυος Χριστιανός μοιράζεται την πίστη του/της με κάποιον άλλο, πιθανότατα θα καταγγελθεί, θα συλληφθεί και ίσως θα αντιμετωπίσει βίαιη τιμωρία.

Η χώρα δεν έχει κεντρική κυβέρνηση, επομένως οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ομοιόμορφα , αφήνοντας τους Χριστιανούς σε κίνδυνο φανερών και δημοσίων διώξεων. Οι στοχευμένες απαγωγές και οι εκτελέσεις είναι πάντα μια πιθανότητα για τους πιστούς. Ο μόνος τρόπος για να είσαι ασφαλής Χριστιανός στη Λιβύη είναι να ζήσεις μια μυστική ζωή πίστης.

Οι Χριστιανοί είναι ευάλωτοι σε όλη τη Λιβύη, είτε ζουν στη χώρα, είτε διέρχονται για μεταναστευτική εργασία είτε προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Εξτρεμιστικές ομάδες έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου και ελέγχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Οι Χριστιανοί που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, αναζητώντας δουλειά, είναι εξίσου πιθανό να καταλήξουν σε ένα από τα υπερπλήρη κέντρα κράτησης της χώρας, όπως και να βρουν δουλειά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χριστιανοί που συλλαμβάνονται παραδίδονται σε αξιωματούχους εγκληματιών ή ομάδες εμπορίας ανθρώπων, όπου αναγκάζονται σε βαριά εργασία ή ωθούνται στην πορνεία.

  1. Υεμένη: Αυστηρή τιμωρία για μεταστροφή

Οι Χριστιανοί της Υεμένης είναι ως επί το πλείστον πρώην ισλαμιστές  και πρέπει να ζήσουν την πίστη τους κρυφά, επειδή η μεταστροφή από το Ισλάμ σε Χριστιανισμό απαγορεύεται, τόσο στο Ισλάμ όσο και στο νόμο της Υεμένης. Οι χριστιανοί πιέζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις κοινότητές τους να αποκηρύξουν την πίστη τους στον Ιησού. Ενδέχεται να συλληφθούν/ανακριθούν για την πίστη τους και να αντιμετωπίσουν απειλές τόσο από την οικογένεια όσο και από ισλαμιστές εξτρεμιστές που απειλούν τους αποστάτες με θάνατο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό και είναι παντρεμένοι με μουσουλμάνους κινδυνεύουν να χωρίσουν και να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους. Η Υεμένη φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο , αλλά οι Χριστιανοί της Υεμένης είναι επιπλέον ευάλωτοι, καθώς η έκτακτη βοήθεια διανέμεται κυρίως μέσω των τοπικών μουσουλμάνων ηγετών και των τζαμιών. Αυτές οι ομάδες έχουν κατηγορηθεί για διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε δεν θεωρείται πιστός μουσουλμάνος.

  1. Ερυθραία: «Η Βόρεια Κορέα της Αφρικής»

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός αναγνωρίζεται ως Χριστιανικός, οι πιστοί στην Ερυθραία συνεχίζουν να υφίστανται ακραίες διώξεις, γεγονός που την καθιστά ακόμα ένα από τα δυσκολότερα μέρη στον κόσμο για να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο τρία χριστιανικά δόγματα: Ορθόδοξη, Καθολική και Λουθηρανική. Όσοι δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές διώξεις στα χέρια του κράτους. Γίνονται εφόδους στις συγκεντρώσεις και συλλαμβάνονται πιστοί. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη φυλακή μπορεί να είναι απάνθρωπες. Υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι από 1.000 χριστιανοί φυλακισμένοι στην Ερυθραία, χωρίς κανένας να κατηγορηθεί επίσημα. Ενώ κάποιοι απελευθερώνονται, πολλοί μεταφέρονται στη στρατιωτική θητεία —που δεν είναι καθόλου ελευθερία— ή σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η συνεχιζόμενη κράτηση χριστιανών δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να χαλαρώσει τις κατασταλτικές της πολιτικές.

  1. Νιγηρία: Για άλλη μια φορά, η πιο βίαιη χώρα για τους χριστιανούς

Η δίωξη στη Νιγηρία είναι βάναυσα βίαιη. Σε μεγάλο μέρος της βόρειας Νιγηρίας, οι χριστιανοί ζουν τη ζωή τους υπό τη συνεχή απειλή επίθεσης από την Μπόκο Χαράμ, την επαρχία Δυτικής Αφρικής του Ισλαμικού Κράτους (ISWAP), τους μαχητές Φουλάνι και τους εγκληματίες που απαγάγουν και δολοφονούν με λίγες συνέπειες.

Ενώ όλοι οι πολίτες της βόρειας Νιγηρίας υπόκεινται σε απειλές και βία , οι Χριστιανοί συχνά στοχοποιούνται ειδικά λόγω της πίστης τους—το ISWAP και η Μπόκο Χαράμ θέλουν να εξαλείψουν τη χριστιανική παρουσία στη Νιγηρία και οι μουσουλμάνοι μαχητές Φουλάνι επιτίθενται ειδικά σε χριστιανικά χωριά. Εκτός από τον βίαιο κίνδυνο, οι χριστιανοί σε ορισμένες από τις βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας ζουν επίσης σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, όπου αντιμετωπίζουν διακρίσεις και μεταχείριση ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Εξαιτίας της βίας, χιλιάδες Χριστιανοί αναγκάζονται να ζουν σε επίσημους ή ανεπίσημους καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs). Αυτή η κατάσταση συμβάλλει στην ευάλωτη κατάσταση, επειδή οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι πλέον ουσιαστικά πρόσφυγες στη χώρα τους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα.

  1. Πακιστάν: Συνεχίζονται οι νόμοι περί βλασφημίας

Στο Πακιστάν, οι Χριστιανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και υφίστανται διακρίσεις σε κάθε πτυχή της ζωής. Οι ηγέτες της εκκλησίας μπορούν να συλληφθούν εάν δεν συμμορφωθούν με τις επιθυμίες των αρχών. Αυτές οι συλλήψεις λειτουργούν ως προειδοποιήσεις προς τη χριστιανική μειονότητα και την εκφοβίζουν περαιτέρω.

Η κρίση της COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της βοήθειας που παρέχεται σε Χριστιανούς μεροκαματιάρηδες μόνο εάν ασπαστούν το Ισλάμ. Οι περίφημοι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορηθούν οι μη μουσουλμάνοι (ή οι μειονοτικές μουσουλμανικές αιρέσεις) ότι προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ ή το Κοράνι – ακόμη και μια ψευδής κατηγορία μπορεί να οδηγήσει σε βία από όχλο. Επιπλέον, μια σιωπηλή επιδημία απαγωγών, εξαναγκαστικών γάμων και αναγκαστικού προσηλυτισμού χριστιανών κοριτσιών και γυναικών συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στο Πακιστάν.

Όλοι οι Χριστιανοί στο Πακιστάν είναι πιθανά θύματα κακοποίησης και διακρίσεων. Ακόμη και οι καθιερωμένες εκκλησίες υφίστανται πίεση και επιτήρηση από την κυβέρνηση.

  1. Ιράν: Επιδρομές, σύλληψη και απειλές

Οι μουσουλμάνοι που ασπάζονται τον Χριστιανισμό κινδυνεύουν περισσότερο από διώξεις, ειδικά από την κυβέρνηση και, σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό, από την κοινωνία και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση βλέπει την ανάπτυξη της εκκλησίας στο Ιράν ως προσπάθεια των δυτικών χωρών να υπονομεύσουν το Ισλάμ και το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν. Οικογένειες  που αποτελούνται από Χριστιανούς που έχουν  μουσουλμανική καταγωγή γίνονται συχνά στόχοι επιδρομών  και τα μέλη τους έχουν συλληφθεί, διωχθεί και καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για «εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας».

  1. Ινδία: Συστηματική στόχευση χριστιανών

Η δίωξη των πιστών στην Ινδία εντείνεται καθώς οι ινδουιστές εξτρεμιστές στοχεύουν να καθαρίσουν τη χώρα από τη χριστιανική παρουσία και επιρροή. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό είναι η Hindutva, μια ιδεολογία που αγνοεί τους Ινδούς Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες ως αληθινούς Ινδούς. Αυτό οδηγεί σε μια συστημική, και συχνά βίαιη και προσεκτικά ενορχηστρωμένη, στόχευση χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση παραπληροφόρησης και την υποκίνηση μίσους.

Η πανδημία

Η πανδημία COVID-19 έχει προσφέρει ένα νέο όπλο στους διώκτες. Σε ορισμένες περιοχές, οι Χριστιανοί έχουν εξαιρεθεί εσκεμμένα από την διανομή της κρατικής βοήθειας και έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για εξάπλωση του ιού.

 

Αναδημοσίευση από:
https://www.orthodoxianewsagency.gr/




Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Powered by active³ CMS - 19/4/2024 2:38:49 πμ