Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΗΛΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΕΚ ΜΑΓΥΔΟΥ
Η μνήμη του εορτάζεται τη 19η Νοεμβρίου.

Κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα της Ρώμης Αυρηλιανού (270-5), στην πόλη Μάγυδο της Παμφυλίας, εκήρυττε τον Χριστό με παρρησία ο ευλαβής πιστός Ηλιόδωρος. Ενοχλημένοι οι ειδωλολάτρες τον κατήγγειλαν στον ηγεμόνα της πόλης εκείνης Αώτιο. Τον συνέλλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα να δικασθεί. Ούτε οι υποσχέσεις ούτε οι απειλές του ηγεμόνα κλόνισαν την πίστη του Ηλιοδώρου. Κατά τα βασανιστήρια που επακολούθησαν ο Άγιος με θέρμη προσευχόταν: «Κύριε Ιησού Χριστέ έλα και βοήθησέ με». Τότε μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό: «Μη φοβάσαι, είμαι μαζί σου». Από εκείνη τη στιγμή ο Μάρτυρας δεν αισθανόταν πια πόνους από τα βασανιστήρια και ενισχύθηκε πιο πολύ στην πίστη του προς τον Χριστό.
 
Ο ηγεμόνας πρόσταξε να καεί χάλκινο βόδι και να βάλουν μέσα τον Ηλιόδωρο. Όταν βρέθηκε ο Άγιος στην πυρακτωμένη κοιλιά του βοδιού προσευχήθηκε και το θαύμα έγινε· το φλογισμένο χάλκινο βόδι πάραυτα έγινε κρύο. Μόλις είδαν το σημείο αυτό του Θεού αυτοί που βρίσκονταν εκεί πίστεψαν στον Χριστό. Μεταξύ αυτών ήταν και οι τέσσερεις στρατιώτες, που βασάνιζαν τον Άγιο. Δεν δίστασαν και αυτοί, μπροστά στον ηγεμόνα, να ομολογήσουν: «Ναι! Είναι μεγάλος ο Θεός των Χριστιανών.»

Ο Άγιος οδηγήθηκε στην Αττάλεια για να ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Παρ' όλα αυτά έμεινε σταθερός στην πίστη του και τελικά παρέδωσε το πνεύμα του με αποκεφαλισμό.

Η μνήμη του εορτάζεται τη 19η Νοεμβρίου.

Επισκόπου Σωτηρίου Τράμπα
Μητροπολίτου Πισιδίας
Αθλητές Στεφανηφόροι
της Μικρασίας
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη"


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης