Ο Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας στην Μονή μας

Φωτογραφίες - ηχητικά αρχεία - Βίντεο

Αίνος και δοξολογία αρμόζει στον Παντοκράτορα Κύριό μας Ιησού Χριστό που μας αξίωσε της υψίστης τιμής και ευλογίας να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε για δυο ημέρες στο Ησυχαστήριό μας τα Ιερά και χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού, θαυματουργού και ομολογητού. Τα ιερά Λείψανα μετέφερε από την Ιερά Μονή Σαγματά Θήβας ο προσηνής και αγαπητός Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, συγγραφέας του βίου του Αγίου στα ελληνικά.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα ο Γέροντας και η Αδελφότητά μας, Κληρικοί και πλήθος πιστών με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη υποδεχθήκαμε με την αρμόζουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τιμή τα Ιερά Λείψανα στην πύλη της Μονής. Ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Λουκά χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος. Στο τέλος της ακολουθίας το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας κ. Ιωάννου θέρμανε και αναπτέρωσε τις καρδιές μας. Μιλώντας με ζήλο και θέρμη εφορμούμενος από το ζωντανό παράδειγμα του μαρτυρικού και ομολογιακού βίου του Αγίου Λουκά έλεγξε με παρρησία την σύγχρονη νομιμοφανή και ύπουλη πολεμική που έχει εξαπολυθεί εναντίον της Εκκλησίας μας ιδιαιτέρως εντός της πατρίδος μας, χτυπώντας την οικογένεια, την νεότητα την παραδοσιακή πίστη με άνομες νομιμοποιήσεις όπως γάμοι ομοφυλοφίλων, εκτρώσεις, καύσεις νεκρών, πλήθος αιρέσεων, ανοικοδομήσεις ισλαμικών τεμένων και εν τέλει τις νέες κάρτες για τις οποίες τόνισε ότι κρύβουν ύποπτα και δαιμονικά υπονοούμενα. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε με έμφαση ότι αυτοί που προκάλεσαν στην χώρα μας την οικονομική χρεοκοπία είναι αυτοί που ευθύνονται για την πνευματική μας χρεοκοπία η οποία προηγήθηκε της πρώτης. Επίσης, ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να είναι «έτοιμοι για αγώνες πνευματικής αντιστάσεως έναντι όσων ετοιμάζονται». Το μαρτύριο του Αγίου Λουκά, που συγχρόνως αποτέλεσε την εν Χριστώ δόξα του, μας δίδει το παράδειγμα αυτής της αντιστάσεως, που δεν ήταν (ούτε είναι) «θέμα πολιτικής τοποθετήσεως αλλά πνευματικής θεωρήσεως και ομολογίας πίστεως». 

Μετά τον Εσπερινό στο μεγάλο αρχονταρίκι μας ο Αρχιμ. π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος εκφώνησε ομιλία για τον βίο του Αγίου Λουκά προβάλλοντας συγχρόνως φωτογραφίες. Αν και διήρκησε πλέον της ώρας το πυκνότατο ακροατήριο παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον και συγκίνηση. Ήταν πράγματι για όλους μια πολύ δυνατή εμπειρία. Παρακάτω, σε ειδικά αρχεία, μπορείτε να παρακολουθήσετε ή να διαβάσετε την ομιλία.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου συνεχίστηκαν και την επομένη, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Το πρωί τελέσθηκε Θ. Λειτουργία ενώ το απόγευμα η Παράκληση του Αγίου Λουκά. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας οι πιστοί προσερχόντουσαν με πόθο για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία και την χάρη του θαυματουργού Αγίου αποθέτοντας τις ελπίδες τους μέσω αυτού στον μόνο Ιατρό και Σωτήρα μας. Το βράδυ τελέσθηκε πανηγυρική αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λουκά αλλά και της εορταζομένης Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. 

Το πρωί της Πέμπτης τελέσθηκε η ακολουθία των Ωρών και λίγο προ της αναχωρήσεως των Ιερών Λειψάνων εψάλλη η Παράκληση του Αγίου. Κατά το σύντομο πέρασμα του αγαπητού μας Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας η ευλογία του, η χάρη του και η παρουσία του ήταν πράγματι εντονότατη. Όλοι ομολογούσαν πως ένιωθαν τον Άγιο Ιατρό παρόντα όχι μόνον εξαιτίας της αμείωτης ευωδίας των ιερών Λειψάνων αλλά και λόγω ενός ελπιδοφόρου αισθήματος χαράς που διακατείχε τους πάντες. Ας έχουμε την ευχή Του πάντοτε!

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το κήρυγμα του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας και την ομιλία του π. Νεκταρίου σε ηχητικά αρχεία (mp3), να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του βίου του Αγίου βιντεοσκοπημένο ή να διαβάσετε ως κείμενο την ομιλία του π. Νεκατρίου και να δείτε πολλές από τις φωτογραφίες που μας παρουσίασε.


Υποδοχή Ιερού Λειψάνου
Το Ιερό Λείψανο στο κέντρο του Καθολικού της Μονής μας
Ο Μητροπολίτης μας χοροστατών στο Πανηγυρικό Εσπερινό
Το κατάμεστο αρχονταρίκι κατά την ώρα της προβολής του βίου του Αγίου

Ομιλία του Αρχιμ. π. Νεκταρίου Αντωνοπούλου σχετική με τον μαρτυρικό βίο του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του ιατρού. Εκφωνήθηκε στο αρχονταρίκι της Μονής κατά την ημέρα της υποδοχής των Ιερών Λειψάνων του. Ηχητικό αρχείο mp3- Διάρκεια 00:59:11-Μέγεθος 54 MB (29/11/2010)
Αφιέρωμα στον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας ...«Αγάπησα το μαρτύριο, το οποίο τόσο παράξενα καθαρίζει την ψυχή»... (26/11/2010)


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης