ΆΞΙΟΣ! Χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Ιερισσού Νικόδημο, Άρτης Ιγνάτιο, Φθιώτιδος Νικόλαο, Αρκαλοχωρίου Ανδρέα (Εκκλησία Κρήτης), Σερρών Θεολόγο, Σύρου Δωρόθεο, Λαρίσης Ιγνάτιο,  Σιδηροκάστρου Μακάριο, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Δράμας Παύλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ (Εκκλησία Βουλγαρίας), Ναζαρέτ Κυριακό, Βρεσθένης Θεόκλητο, Αυλώνος Χριστόδουλο, Ρεντίνης Σεραφείμ και Κασοβίας Γεώργιο.

Στη χειροτονία παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμύνης κ. Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μαγκριώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Παπαθεμελής, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, οι Δήμαρχοι Λαγκαδά βουλευτές, εκπρόσωποι αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης στην από στήθους ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν 28 χρόνια σε αυτόν εδώ τον ναό του Αγίου Δημητρίου, στεκόμουνα και απέναντι μου ίσταντο η μορφή του μακαριστού γέροντος Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β΄. Πριν 28 χρόνια Μακαριώτατε, σ΄ αυτό το ναό έδωσα τις υποσχέσεις μου και άκουσα τις παραινέσεις για μια διακονία θεοφιλή προς δόξαν του ονόματος του Θεού. Ανθρωπίνως προσπάθησα και ο Κύριος γνωρίζει τους καρπούς της διακονίας μου, σήμερα όμως αισθάνομαι ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνηση».

«Σήμερα ο χορός των Πατέρων με επικεφαλής εσάς Μακαριώτατε, καλεί εμέ τον ελάχιστο εις τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης για να υπουργήσω ευσεβώς αυτό το μέγα της ευσεβείας μυστήριο, όπως ακριβώς παρεδόθη από τους Αγίους Πατέρας και όπως η Εκκλησίας μας διαφυλάττει έκτοτε σαν πολύτιμο θησαυρό», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.

Εν συνεχεία ο κ. Ιωάννης υπογράμμισε: «Υπόσχομαι Μακαριώτατε, ότι θα προσπαθήσω με όσες δυνάμεις ο Θεός θα μου χαρίσει να υπηρετήσω αυτό το μυστήριο. Εκφράζοντας το φρόνημα της θυσιαστικής αγάπης του Ιησού Χριστού προς τον πάσχοντα άνθρωπο, προς την δοκιμαζομένη κοινωνία και ιδιαίτερα προς την δοκιμαζομένη μας πατρίδα».

«Μέσα στην καρδιά μου αυτή τη στιγμή είναι σύμμεικτα τα αισθήματα της συγκινήσεως και της ευγνωμοσύνης. Είναι αναμεμειγμένη η καρδία μου με τις ιερές ανησυχίες, διότι ο τόπος τον οποίο εκλήθη δια του Παναγίου Πνεύματος να διακονήσω ως Επίσκοπος, είναι μια επαρχία στην καρδιά της Μακεδονίας. Της Μακεδονικής γης με τα πολλά προβλήματα, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα εθνικά. Ευχηθείτε να ανταποκριθώ και υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω ακριβώς να μεταφέρω αυτό το μήνυμα. Πολλές φορές έχω ακούσει από τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο, το μήνυμα της αισιοδοξίας: «Μην φοβάστε μας έλεγε, όλα θα ξεπεραστούν, όλα μπορούν να τακτοποιηθούν, με τον αγώνα, με την θυσία, με την προσπάθεια, αρκεί να το θέλουμε, αρκεί να αγαπούμε αυτό που υπηρετούμε και να αγαπούμε την Πατρίδα μας, την κοινωνία, τους νέους και την οικογένεια», συνέχισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος όπως τόνισε «πολλές φορές εξεδήλωσε την αγάπη και την επιθυμία προς το πρόσωπο μου και εξέφρασε την ευχή του, για αυτή την στιγμή την ιερά που ζω σήμερα. Τον ευχαριστώ και υπόσχομαι εδώ από τον ναό του Αγίου Δημητρίου ότι θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, θα προσπαθήσω να σταθώ δίπλα στον αγώνα, της Μεγάλης Μητρός Εκκλησίας που είναι η τροφός του Γένους, έχοντας πάντα μέσα στη συνείδησή μου την φλόγα αναμένει την πίστεως και πάντοτε ανύσταχτο το ενδιαφέρον για τα μεγάλα ιδεώδη που χάρισε η Μητέρα Εκκλησία στο Γένος μας».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά με βουρκωμένα μάτια, απευθύνθηκε στο λαό της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι «θα ήμουν αγνώμων αν αυτή τη στιγμή δεν έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, που μαζί τους συνυπηρέτησα 28 ολόκληρα χρόνια. Μαζί ενωμένοι, αγαπημένοι για τον κοινό σκοπό, τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για την συμπαράσταση τους. Ζητώ συγνώμη αν καμιά φορά στα υπηρεσιακά μου καθήκοντα υπήρξα αυστηρός».


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στο μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αγαπητέ Ιωάννη, πριν λίγες ημέρες το Σώμα της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εξέλεξε Επίσκοπο για να διαποιμάνεις μια Ιερά Μητρόπολη σπουδαία, την Μητρόπολη του Λαγκαδά η οποία όπως πολύ επιτυχημένα αναφέρατε βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας μας».

«Σήμερα μέσα σε τούτο τον ιστορικό και αγιασμένο χώρο, τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου που υπηρέτησες τόσα πολλά χρόνια η κορυφαία στιγμή της ζωής σου. Σήμερα καλείσαι να ανέβεις τις βαθμίδες, να πλησιάσεις το ιερό θυσιαστήριο και να δεχθείς την χάρη του Θεού, την πληρότητα της ιεροσύνης και να γίνεις Αρχιερεύς της Εκκλησίας του Χριστού», συνέχισε ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία στο διάβα της εκκλησιαστικής μου διακονίας, να συναντηθούμε σε χώρους διακονικούς, αλλά οι συναντήσεις μας ήτανε πάντοτε σε εορτές και συναντήσεις. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Άνθιμος, πάρα πολλές φορές μίλησε για το δικό σου πρόσωπο, πάρα πολλές φορές εξήρε τα χαρίσματα σου, την πολύ σου διακονία και τις δραστηριότητες σου».

«Σκέφτομαι αλήθεια, ο Αρχιεπίσκοπος ένας διάκονος της Εκκλησίας, σ΄ αυτή την ώρα την τόσο σημαντική τι θα μπορούσε να πει σε έναν νέο Μητροπολίτη μέσα σ΄ αυτήν την κατάνυξη και συγκίνηση. Δεν έχω πολλά πράγματα να πω, αλλά από τις δικές σου σκέψεις θα στηριχθώ, για να υπογραμμίσω κάποια σημεία», συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Από σήμερα δεν θα ονομάζεσαι στο επίθετο Τασσίας, θα είσαι ο Ιωάννης του Λαγκαδά, ο ποιμενάρχης της περιοχής και ο Πατέρας. Ποιμενάρχης και Πατέρας, σ΄ αυτό θέλω να σταθείς και να θυμάσαι εκείνο το διάλογο του Χριστού με τον Πέτρο».


Βιογραφικό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Εγεννήθη στήν Θεσσαλονίκη το 1958. Απεφοίτησετής Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1979 και του Τμήματος τής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982.

Παρηκολούθησε ευρύτερες μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1982 χειροτονείται Διάκονος στήν Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος τής Ιεράς Μητροπόλεως.

Το 1983 χειροτονείται Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου και τοποθετείται ιερατικώς προϊστάμενος εις τον ιερόν Ναόν των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου υπηρέτησε μέχρι το έτος 1994.

Ακολούθως τοποθετήθηκε στον ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ως ιερατικώς Προϊστάμενος.

Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της ιεράς Μονής αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρετεί ως καθηγούμενος αυτής μέχρι της εκλογής του εις Επίσκοπον.

Από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Συνέγραψε άρθρα και μελέτες αγιολογικού πριεχομένου. Έλαβε μέρος με εισηγήσεις του σε Θεολογικά Συνέδρια.

Έργα του : «Η Εκκλησία ως κοινωνία αγίων», «Το νόημα και το περιεχόμενο των εορτών στην Παλαιά Διαθήκη», «Αι εξορίαι του Μ. Αθανασίου», «Ο 59ος ψαλμός κατά τον άγιον Μάξιμον τον Ομολογητήν», «Ο άγιος Δημήτριος», «Ο άγιος Γεώργιος», «Ο ναός του αγίου Γεωργίου Ροτόντα», «Μονή Λατόμου», «Ιερά Μονή αγίας Θεοδώρας», «Η Βασιλική του αγίου Δημητρίου». 

Πηγή: http://www.romfea.gr/

Φωτογραφίες: Σάββας Πραστίτης


Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κ. Ιωάννου (16/5/2010)


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης