Δογματικά Θέματα

Τα δογματικά της Εκκλησίας μας είναι η απαράλλακτοι όροι που δηλώνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την Πίστη Της.
Αυτά έχουν εκφρασθεί από τους Αγίους της Εκκλησίας σύμφωνα μ' όσα παρέλαβαν από τους συγγραφείς της Αγίας Γραφής κατόπιν Θείας αποκαλύψεως.
Όπως δηλώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ο μέγας αυτός δογματολόγος της Εκκλησίας μας, στην αρχή του έργου του «Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως»: «ο Θεός απεκάλυψε αυτό ακριβώς που ήταν συμφέρον να γνωρίσουμε... σ' αυτά ας αρκεσθούμε κα σ' αυτά και σ' αυτά ας μείνουμε, χωρίς να μετακινούμε αιώνια όρια ούτε να ξεπερνούμε τη θεία παράδοση».
Η εμμονή, λοιπόν, στα ιερά δόγματα δεν αποτελεί κάποια φανατική προσκόλληση αλλά στην θεμιτή αποδοχή των αληθειών που ο ίδιος ο Κύριος μας παρέδωσε και εφέστησε την προσοχή να τα φυλλάττουμε με ακρίβεια ώστε να μην γίνει η παραμικρή αλλαγή σ' αυτά ούτε κατά «ένα κόμμα η κεραία».


Ειρήνης Αρτέμη Πτ. Θεολογίας -Φιλολογία Πανεπιστημίου Αθηνών Mphil Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών υπ. διδάκτορος Θεολογίας... (27/5/2010)

Ο Απολλινάριος και η διδασκαλία του. Ειρήνης Αρτέμη Θεολόγος -Φιλόλογος Mphil. Θεολογίας. Υπ. διδάκτορος Θεολογίας... (14/7/2011)
Δημητρίου Ι. Τσελεγγίδη. Η οντολογία της θεοποιού Χάριτος κατά τον υπέρμαχο του Ησυχασμού... (14/7/2011)
Χριστολογικές θέσεις και προβλήματα στον "Ερανιστή" του Θεοδωρήτου Κύρου... (3/2/2011)
Το είδος αυτό των συλλογών αποσπασμάτων από πατερικά κείμενα, τα οποία παρουσίαζαν την συνεχή παράδοση της Εκκλησίας... (12/9/2010)
Ειρήνης Αρτέμη «Μία φύσις του Θεού Λόγου σεσαρκωμένη» α. Απολλιναρική ανάγνωση β. Κυρίλλειος ανάγνωση... (15/6/2010)
Δημητρίου Τσελεγγίδη. Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η Σημασία του Δόγματος στους Διαλόγους με τους ετεροδόξους για την εν Χριστώ ενότητα... (17/3/2010)
Αποστολικοί Πατέρες ονομάζονται οι ποιμένες και διδάσκαλοι εκείνοι οι οποίοι υπήρξαν διάδοχοι των ιδίων των Αποστόλων ή των μαθητών τους... (7/5/09)


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης