
Όπως και με τους διάφορους αυτόκλητους «καλλιτέχνες» ελέω πανίσχυρων κύκλων ποικίλων προελεύσεων και τάσεων, έχουμε και τους «δασκάλους» των διαφόρων ψυχολατρειών, οι οποίοι διέγνωσαν την μεγάλη επίδραση της μουσικής στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων και την ενέταξαν ως όχημα επιρροής των οπαδών-θυμάτων τους με τρόπο που να εναρμονίζεται στις αποκρυφιστικές πρακτικές τους.
Μία τέτοια «μουσική» εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και από το «Ίδρυμα Γκουρτζίεφ» και την «Θεατρική Ομάδα Ρόδα»[1], η οποία παρουσίασε μουσικό θεατρικό δρώμενο σε δημόσιο χώρο Αθηναϊκού προαστίου (Κέντρο Τεχνών ACS, Χαλάνδρι), επάνω σε μουσική του αποκρυφιστή Γεωργίου Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ -που σημειωτέον δεν σπούδασε μουσική όπως συνέβη για παράδειγμα με τον Μότσαρτ, που ήταν και παιδί-θαύμα-, στην τιμή των 10 ευρώ.
Στον Ρώσο Γκουρτζίεφ έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα2. Στην Ελλάδα δρουν τρεις κυρίως ομάδες που ακολουθούν τις ιδιαίτερα διαβρωτικές και άκρως επικίνδύνες για την ανθρώπινη προσωπικότητα διδασκαλίες του: 1. Το «Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ», 2. Το «Ίδρυμα» -το όποιο πραγματοποίησε την εκδήλωση που αναφέραμε- και 3. Το «The Fellowship of Friends».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι οργανώσεις Γκουρτζίεφ ανέκαθεν στόχευαν στα υψηλά κοινωνικά στρώματα· μάλιστα, γνωστός Έλληνας πιανίστας, έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, θαυμαστής των πρωτοποριακών μεθόδων τους!
Αναφερόμενοι περιληπτικά στό θέμα, θά πρέπει να θυμίσουμε, πώς ο Γκουρτζίεφ ήταν άνθρωπος με ταλέντο στη χειραγώγηση, με σκοπό την καταρράκωση της προσωπικότητας των οπαδών και την υποταγή τους στις επιθυμίες του. Δρώντας στις αρχές του 20ου αιώνα και ανακατεύοντας διάφορες αποκρυφιστικές τεχνικές προχώρησε πέρα από τον φακιρισμό (φυσική σκληραγωγία), τον μοναχισμό (συναισθηματικό έλεγχο) και τον γιογκισμό (διανοητική εργασία) -κατά την ισοπεδωτική του συνήθεια της εξίσωσης του Ορθόδοξου Μοναχισμού με τις άλλες δύο τάσεις, ως άποκρυφιστής- και «ανεκάλυψε» την «τέταρτη οδό», η «οδό του πονηρού άνθρωπου», όπως ονόμασε το σύστημα του.
Επηρεασμένος από την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρίας, ακολούθησε την βασική θεωρία: «πειθαρχία και υποταγή». Αυτό σημαίνει για τους «τυχερούς»-ποντίκια, -το «ποντίκια» είναι όρος του ίδιου του Γκουρτζίεφ σε συνέντευξη του σε Άγγλο δημοσιογράφο- έντονη φυσική προσπάθεια, στέρηση ύπνου, παρατεταμένες νηστείες και συναισθηματικά σοκ, κυρίως ύστερα από περιόδους έντονης δοκιμασίας, που συνήθως διαδραματίζονταν σε χώρα διαφορετική από τον τόπο διαμονής του θύματος. Οι αγχώδεις ενδοσκοπήσεις, με σκοπό τη διάλυση της προσωπικότητας των οπαδών, για να απαλλαγούν δήθεν από συλλογικά ψέματα και να αποκτηθεί «καθαρή θέληση» και «αθάνατη ψυχή», όσο και η παντελής έλλειψη συμπόνοιας, ηθικής, και συναισθηματικών δεσμών οδήγησε πολλά από τα θύματα του στο ψυχιατρείο.
«Εργαζόμενος μαζί μας», ανέφερε κάποιος οπαδός για τον Γκουρτζίεφ, «έπαιρνε... τη θέση της ψυχής μας».
Μετά από τα ανωτέρω, κρίνεται για μια ακόμη φορά απαραίτητη η εγρήγορση για την αποφυγή παρόμοιων θανάσιμων παγίδων.
1. http://www.athinorama.gr/music/editorschoice/?edtld=11953
2. «Διάλογος», τ. 41, Ίουλ.-Σεπτ. 2005, σ. σ. 23-25.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ενημερωτικό Περιοδικό
Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2011, ΤΕΥΧΟΣ 63
Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω: