Γιατρός, που δώρισε όλη την κτηματική του περιουσία, στο χωριό Queen Camel, κοντά στο Yeovil του Somerset, στη Μεγάλη Βρετανία, αξίας 750.000 λιρών, στη γκουρουιστική σέκτα «Self Realization Meditation Healing Centre» («Κέντρο Αυτογνωσίας, Διαλογισμού & Θεραπείας») δήλωσε: «αργότερα κατάλαβα ότι ήταν δυνατόν κάποιος να βρεθεί κάτω από την επιρροή κάποιου άλλου ανθρώπου».

Ο Δρ. Yehu Azaz, πρώην Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Taunton & Somerset, εγκατέλειψε την καριέρα του και μετακόμισε στο κοινόβιο μαζί με τη σύζυγό του. Όταν εκείνη εγκατέλειψε την ομάδα και αποπειράθηκε να μηνύσει τη σέκτα, ο Azaz κατέθεσε στο δικαστήριο εναντίον της. Εν τούτοις, μετά δέκα χρόνια κι ο ίδιος εγκατέλειψε την οργάνωση, καθώς υπέστη νευρικό κλονισμό. Σήμερα έχει επιστρέψει στην εργασία του ως παθολόγος, ενώ ο γάμος του έχει διαλυθεί.

Η οργάνωση «Self Realization Meditation Healing Centre» γνωστή και ως «Denton Realization Healing Charitable Trust» («Φιλανθρωπικό Σωματείο Ντέντον για Αυτογνωσία και Θεραπεία», ιδρύθηκε από την 80χρονη Mata Yogananda Mahasaya Dharma, Mataji (Μάτα Γιογκανάντα Μαχασάυα Ντάρμα, Ματατζί), Αγγλίδα, ονομαζόμενη αρχικά Judy Rena Denton.

Η σέκτα ιδρύθηκε το 1988 κι έχει αλλάξει ονομασία δύο φορές. Πρόσφατη έρευνα περί τα οικονομικά της, απεκάλυψε αποθεματικό της τάξεως των 2.000.000 λιρών. Άλλες θυγατρικές της οργάνωσης, που διοικούνται από το συνεταιρισμό «Alpha -Omega Family» («Οικογένεια Άλφα - Ωμέγα»), δρουν σαν «θεραπευτικά κέντρα» στην Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Άλλο θύμα της ίδιας οργάνωσης, ο Richard Curtis, 53 ετών, πρώην αξιωματικός της RAF (Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας), χάρισε στη σέκτα την αγροικία του στην Ουαλία, αξίας 800.000 λιρών. Ο Curtis κατέθεσε στο Αστικό Δικαστήριο του Cardiff, πως του είχε γίνει πλύση εγκεφάλου ώστε να πιστέψει, ότι ο μόνος δρόμος προς την αληθινή φώτιση και ειρήνη ήταν να παραδώσει όλα του τα επίγεια αγαθά.

Το Δικαστήριο απεφάνθη πως ο Curtis είχε μεν «επηρεαστεί υπερβολικά, αλλά επιφυλάχθηκε ως προς την κατηγορία περί πλύσης εγκεφάλου». Το θύμα σχεδιάζει να συνεχίσει τη δικαστική διαδικασία προς την οργάνωση, αλλά και προς την πρώην σύζυγο του, Fiona, που εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς συνεχίζει να είναι ενταγμένη στη σέκτα.

Περιοδικό Διάλος
Τεύχος 65
Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2011
Ενημερωτικό Περιοδικό Διορθοδόξου Συνδέσμου
Πρωτοβουλίας Γονέων


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης