π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Κυριακή των Μυροφόρων (video-2017)

Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV πηγή: εδώ που μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017.

Όλες οι καταχωρήσεις

Ο Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης


Ο Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ο μακαριστός Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης (1924-1994), είναι η μεγαλύτερη μορφή του συγχρόνου ορθοδόξου Μοναχισμού, με ακτινοβολία η οποία από πολλού έχει υπερβεί τα στενά όρια της Ελλάδος, αλλά και των ελληνοφώνων τοπικών Εκκλησιών, και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, σαγηνεύοντας ακόμη και πλείστους ετεροδόξους, χωρίς να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλ’ αντιθέτως αυξανομένη χάρις στα πολλά θαύματα που η ηγιασμένη ψυχή του και μετά θάνατον επιτελεί, ευρισκομένη παρά τω Θρόνω δόξης της του Χριστού Βασιλείας. Μια σύντομη έστω αναφορά σε στοιχεία του βίου του στο σημείο αυτό οπωσδήποτε θα αδικούσε την πανθομολογούμενη πνευματική του αίγλη, η οποία δεν μπορεί επαρκώς να κατανοηθεί ούτε και μέσω των εκτενών – σε πολλούς τόμους - διδαχών του ούτε δια των διηγήσεων τρίτων προσώπων για το θαυμαστό βίο και τα θαύματά του· και τούτο, διότι η αγιότης των οσίων είναι άκτιστος, υπερτέρα πάσης περιγραφής και κατανοήσεως, η οποία αποκτήθηκε με μυστικούς, χάριτι Θεού, υπέρ φύσιν αγώνες· εμείς δε μετεχουμε μόνο μερικώς σ’ αυτήν, στο βαθμό που η αγαθοδότις Πρόνοια του Κυρίου οικονομεί.
 

Ο Γέρων Παΐσιος ξεχωρίζει και για ένα ακόμη στοιχείο του βίου του· την υπερβολική του άσκηση, αγρυπνία, νηστεία, ανυποχώρητη προσευχή, η οποία δεν μειώθηκε ούτε από το πλήθος όσων κατέφευγαν σ’ αυτόν κατά συρροή για βοήθεια, ούτε από τις ασθένειες οι οποίες, ιδιαιτέρως στο τέλος της ζωής του, τελειοποίησαν και ολοκλήρωσαν ακουσίως την προηγουμένη εκούσια άσκησή του. Βεβαίως, το ότι η άσκηση αυτή έγινε γνωστή και σ’ εμάς, φανερώνει και τη βαθειά του ταπείνωση - εμφανή και στην υπόλοιπη διαγωγή του άλλωστε - εφ’ όσον η ταπείνωση είναι η μόνη ασάλευτη κρηπίδα και σφραγίδα της αγιότητος. Η θαυμαστή ζωή του Γέροντος Παϊσίου, την οποία οδήγησε στο φως η αγάπη του Χριστού για το πλήρωμα της Εκκλησίας Του, επακριβώς βαίνει επί τα ίχνη των παλαιών Αγίων, σε όλες της τις φανερώσεις· στην με απόλυτη υπακοή και εκκοπή θελήματος απαρχή της μοναχικής ζωής στο Κοινόβιο, την σε απόλυτη άσκηση και ησυχία  τελείωση της προσευχής (όσον είναι δυνατόν ανθρώποις), την καθοδήγηση άλλων ψυχών και την ίδρυση «φροντιστηρίων της αρετής» - Μοναστηρίων, στην πνευματική κατάρτιση πνευματικών οδηγών κοσμημένων με ανάλογα εκείνου χαρίσματα, στη διόραση και προόρασή του, στο χάρισμα των ιαμάτων, στη με ζήλο υπεράσπιση της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων και βλασφημιών, στη θεοπειθή αγαπητική προσευχή υπέρ του κόσμου όλου, της επιγείου πατρίδος του και εκάστης ψυχής, στο χάρισμα της παρακλήσεως και της απλότητος, αλλά και στη γενική συνείδηση της Εκκλησίας, ήδη ενώ ζούσε, ότι είναι άγιος κατά το υπόδειγμα των αρχαίων ασκητών.

Τέλος, η ζωή του επιστέφθηκε από τη γενική μαρτυρία και αγάπη του κόσμου προς αυτόν που ολονέν αυξάνει παρά την παρέλευση 17 τώρα ετών από την κοίμησή του, απόδειξη της από Θεού «πληροφορίας» στην ανθρώπινη καρδιά, η οποία, λόγω της «ψυχράνσεως της αγάπης των πολλών» διψά για αγάπη, κατανόηση και στήριξη η οποία «δεν εκπίπτει» ....

Αν επιθυμείτε να δείτε βιβλία του Γέροντος Παϊσίου πατήστε εδώΆγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: "... οι άνθρωποι σήμερα την αμαρτία την θεωρούν πρόοδο"
(4/2/2017)
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης για τους συλλόγους ειρήνης που ιδρύονται από διάφορα κράτη
(20/1/2017)
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης για την προσκύνηση των Εικόνων
Ο Άγιος Παΐσιος ο αγιορείτης εξηγεί με απλό τρόπο σε "μάρτυρα του Ιεχωβά" γιατί προσκυνούμε τις εικόνες ... (10/1/2017)
Αγίου Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου:  τα "ρεύματα" της εποχής μας και πώς αυτά υπηρεάζουν τους νέους
(2/1/2016)
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης για "συνέδρια που ζαλίζουν και σκανδαλίζουν τους πιστούς"
Δυστυχώς ο δυτικός ορθολογισμός έχει επιδράσει και σε ανατολικούς ορθόδοξους άρχοντες ... (5/12/2016)
Ο Άγιος Παΐσιος για τις προσυνοδικές διασκέψεις της Πανορθοδόξου Συνόδου
24/11/2016
Ο σεβασμός και η αγάπη μεταξύ των συζύγων
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου... (21/11/2016)
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Λόγοι από το βιβλίο "Πνευματική αφύπνιση"
(7/8/2016)
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Για να περάσεις στην βουλή του Θεού, πρέπει να γίνεις "βουλευτής του Θεού, όχι "βολευτής" του εαυτού σου
Εισαγωγή από λόγους του Γέροντα (5/8/16)
Χαριτωμένο περιστατικό με τον Γέροντα Παΐσιο...
εκ του νέου βιβλίου Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (30/12/2015)
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης για τη Γιόγκα
εκ του νέου βιβλίου Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (14/12/2015)
Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Δεύτερη περιοδεία στα Πομακοχώρια
Εκ του νέου βιβλίου Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (7/12/2015)
Βίος Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Πνευματικό ραντάρ, ενώ ο κόσμος συνταράσσεται
εκ του νέου βιβλίου Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (1/12/2015)
Θαυματουργικές επεμβάσεις δια προσευχής του Αγίου Παϊσίου του Αγιοιρείτου
Συχνά, καθώς προσευχόταν, λάμβανε πληροφορία για τις προσευχές άλλων ανθρώπων... (23/11/2015)
Ο Γέροντας Παΐσιος και ο.... Δόκιμος με την γραβάτα
Εκ του νέου βιβλίου Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (11/11/2015)
Η επικοινωνία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου με τα ζώα
εκ του νέου βιβλίου ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης... (30/10/2015)
Γνώμες του Αγίου Παϊσίου, για τις εκλογές
Σε περίοδο εθνικών εκλογών πολλοί προσκυνηταί ερχόνταν και ρωτούσαν τον Γέροντα... (2/9/2015)
Ο γέρων Παΐσιος και η μανία των Ζηλωτών
πρεσβ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΑΤΣΗ... (31/8/2015)
Ἅγιος Παΐσιος γιὰ τίς προσυνοδικὲς διασκέψεις  τῆς Πανορθοδόξου Συνόδου
"Καταλαβαίνετε τί πάει νὰ γίνη;... (28/8/2015)
Η ακριβή αληθινή αγάπη - Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου
Κατ’ εμέ η αγάπη είναι τριών ειδών:... (19/3/2015)
1 - 20 / 33

 


Ομάδες Google Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Εγγραφή στην ομάδα IΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Άγιοι Τόποι

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους. Επιτρέπεται η χρήση, διάθεση και αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου αρκεί να διατηρείται το αρχικό νόημα χωρίς περικοπές που πιθανόν να το αλλοιώνουν για μη εμπορικούς σκοπούς, με βασική προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή www.impantokratoros.gr
:: Η Ιερά Μονή :: Φωτογραφίες Μονής :: Θεματικές κατηγορίες :: Άγιοι :: Διάφορα Θέματα :: Άγιοι Τόποι :: Αρχεία ήχου και εικόνος (video) :: Επικοινωνία :: Ορθόδοξες Διευθύνσεις :: Ηχητικά αρχεία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού   RSS

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης