Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων Τρόϊτσκι: Δεν υπάρχει ΑΓΑΠΗ εκτός Εκκλησίας
Ο μακάριος Αυγουστίνος: Δεν υπάρχει αγάπη ούτε σωτηρία εκτός Εκκλησίας... (25/4/2017)
Όλες οι καταχωρήσεις

Σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας


Σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας

Στην ιστορική διαδρομή της εκκλησίας έχουν εμφανισθεί μορφές πιστών και εναρέτων ανθρώπων, Κληρικών, Μοναχών και λαϊκών, που έχουν λάβει με διαφόρους τρόπους καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ιστορικού εκκλησιαστικού «γίγνεσθαι»· η αγαθή συμβολή καθενός από αυτούς υπήρξε διαφορετική στην εμπολίτευση της Ορθοδόξου Εκκλησίας: άλλοι διεκρίθησαν ως πνευματικοί πατέρες και εξομολόγοι, άλλοι ως ομολογητές της Πίστεως σε καιρούς διωγμών και αποστασίας, άλλοι ως απολογητές της εκκλησιαστικής αληθείας και θεολογίας, της μόνης σώζουσας, έναντι ποικίλων προπαγανδών και συκοφαντιών, στρατευμένων και μη. Άλλοι, τέλος, «τα μυστικά όπλα» του Αγίου Πνεύματος, μακράν από τα βλέμματα του κόσμου, αναλώθηκαν στην άσκηση και προσευχή υπέρ του σύμπαντος κόσμου, αγωνιζόμενοι εναντίον σκοτεινών δυνάμεων και υπεράνω της ανθρωπίνης φύσεως, ώστε δια των προσευχών τους, καταθέτοντας το περίσσευμα της αγάπης τους ως υστέρημα των υπέρ δύναμιν κόπων τους, άλλαξαν την ιστορία του κόσμου, τις απτές ιστορικές εξελίξεις, με εκ Θεού δύναμη αδιανόητη στους αμυήτους· για αυτούς η εκκλησιαστική συνείδηση και υμνογραφία μαρτυρούν ότι «ταις προσευχαίς αυτών την οικουμένην εστήριξαν».

Από τις εκκλησιαστικές αυτές προσωπικότητες, μερικών η αγιότητα ίσως μας παραμείνει άγνωστη η επισήμως ακήρυκτη μέχρι τη συντέλεια του αιώνος τούτου και θα γνωρίζουμε μόνο συγκεκριμένες πτυχές του έργου και της σύνολης πνευματικής αξίας τους, σύμφωνα με την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Άλλοι εξ αυτών, αν και ίσως δεν έφθασαν στην τελειότητα των χαρισμάτων τους και στην αγιότητα, όμως κατά τον βαθμό και την πρόοδο της αγάπης τους προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, και της αφοσιώσεως προς  την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, δεν υστερήθηκαν της άνωθεν βοηθείας, στο έργο τους από Αυτόν που επιβλέπει τα πάντα· «οίδά σου τα έργα, ότι μικράν έχεις δύναμιν, και ετήρησάς μου τον λόγον και ουκ ηρνήσω το όνομά μου ... ότι ετήρησας τον λόγον της υπομονής μου, καγώ σε τηρήσω εκ της ώρας του πειρασμού της μελλούσης έρχεσθαι επί της οικουμένης όλης» (πρβλ. Αποκ. 3, 8.10)   

Μερικών τέτοιων μορφών της Ορθοδόξου Εκκλησίας τις διδαχές, τα συγγράμματα και το παράδειγμα θα παρουσιάσουμε στην ενότητα που ακολουθεί.

Ορθοδοξία και Ισλάμ
† Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης (2/8/16)
Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης ήταν ένας από τους πιο αξιοσέβαστους Αρχιερείς ... (29/8/2010)
π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος
Ο Μακαριστός Γέροντας Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, υποδειγματικός κληρικός, αγωνιστής της Ορθοδοξίας... (11/2/2011)
π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος
Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παρασκευόπουλος, υιός του Χαραλάμπους και της Βασιλικής, γεννήθηκε στη Νυμφασιά (Γρανίτσα) Γορτυνίας... (29/2/08)
π. Σεβαστιανός
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου, Σεβαστιανός 1922 - 1994 (+) ... (20/2/08)
Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μυτιληναίος
Ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Κομνηνείου, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους και δημοφιλέστερους Ορθόδοξους ομιλητές.
Π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος
Ένας από τους πλέον διακεκριμένους θεολόγους και μακαρίους γέροντες των ημερών μας. Από μικρό παιδί διακρίθηκε για την ευλάβειά του... (3/8/2010)
Ο θεολόγος της Θείας Αγάπης
Ερμηνευτική προσπάθεια στη ζωή και το έργο του π. Δημητρίου Στανιλοάε. (3/9/08)
Ορθοδοξία: Η ελπίδα των λαών της Ευρώπης
Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους (20/8/2015)
Η αίρεσις, το σχίσμα και η ενδεικνυομένη προς τους αιρετικούς και σχισματικούς ποιμαντική στάσις
Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης... (22/8/2015)
Συζήτηση με τον Γέροντα Εφραίμ της Ι. Μ. Ξηροποτάμου
Μια συζήτησις με τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ της Ι.Μ. Ξηροποτάμου... (14/4/2011)
Ο ιερεύς Νικόλαος Κογιώνης (1928-2006)
Μία φωτισμένη και αγιασμένη ιεραποστολική μορφή των ημερών μας... (20/10/2010)
Οι τελευταίες στιγμές του ιερομάρτυρος Daniil Sisoev
Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη ζωή και τις τελευταίες στιγμές του ιερομάρτυρος Daniil Sisoev (+19-11-2009)... (14/122010)
Γερόντισσα Αναστασία της Ι.Μ. "Κυρά των Αγγέλων" Κερκύρας
Βίος και Πολιτεία της Ασκήτριας Αναστασίας...
Έχουν όλες οι θρησκείες τον ίδιο Θεό;
«Μα γιατί είστε τόσο στενόμυαλοι φανατικοί; Γιατί πιστεύετε ότι δεν υπάρχει σωτηρία μακριά από την Ορθόδοξη Εκκλησία;... (11/12/2010
Φώτης Κόντογλου
Φώτης Κόντογλου. Γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας το 1895. Μετά τον θάνατο του πατέρα του την κηδεμονία αυτού ανέλαβε ο θείος... (1/1/10)
Δημήτριος Παναγόπουλος
Γραπτά του Δημητρίου Παναγόπουλου. Ο αείμνηστος ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος υπήρξε ένας άοκνος εργάτης του Ευαγγελίου... (21/8/2010)
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανασίου. Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες
Ο Μητρ. Λεμεσού Αθανάσιος είναι ιδιαιτέρως γνωστός και αγαπητός από το πλήθος των ομιλιών του... (17/10/2011)
Γέρων Εφραίμ (Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλοθέου)
Πνευματικός γόνος του συγχρόνου Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού... (5/5/2011)
π. Γεώργιος Μεταλληνός
Αναμφίβολα και δικαίως κατέχει τον τίτλο ενός εκ των συγχρόνων σπουδαιοτέρων θεολόγων. Ο Αιδεσ. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότ. Καθηγητής... (6/5/2010)
1 - 20 / 28

 


Ομάδες Google Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Εγγραφή στην ομάδα IΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Άγιοι Τόποι

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους. Επιτρέπεται η χρήση, διάθεση και αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου αρκεί να διατηρείται το αρχικό νόημα χωρίς περικοπές που πιθανόν να το αλλοιώνουν για μη εμπορικούς σκοπούς, με βασική προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή www.impantokratoros.gr
:: Η Ιερά Μονή :: Φωτογραφίες Μονής :: Θεματικές κατηγορίες :: Άγιοι :: Διάφορα Θέματα :: Άγιοι Τόποι :: Αρχεία ήχου και εικόνος (video) :: Επικοινωνία :: Ορθόδοξες Διευθύνσεις :: Ηχητικά αρχεία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού   RSS

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης