Διεύθυνση Χαλκοκονδύλη 37, 10432 Αθήνα
Τηλέφωνο 2105224180
Φαξ 2105224420
Email [email protected]
Ιστοχώρος www.petheol.gr

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2018
Αριθμ. Πρωτ. 67

Προς
Αξιότιμον κύριον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου,
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
Αθήνα

ΚΟΙΝ.:
1) Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
2) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας

Θέμα: Η υποχρεωτική αναγραφή του Θρησκεύματος στα υπηρεσιακά σχολικά βιβλία, έντυπα και στους Απολυτήριους τίτλους Σπουδών των μαθητών/τριών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από πολλές επιστολές που λάβαμε από Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας αλλά και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τα παρακάτω:

Σύμφωνα με την Υ.Α. 10645/ΓΔ4/23-01-2018:

α) Στο άρθρο 11, παρ. 1, αναφέρεται ότι στοιχεία που καταχωρίζονται στο Ατομικό Δελτίο κατά την εγγραφή ή κατά τη διάρκεια φοίτησης του/της μαθητή/τριας είναι μεταξύ άλλων και το Θρήσκευμα.

β) Στο ίδιο άρθρο 11 παρ. 3, αναφέρεται ότι «στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) των γονέων ή του κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας».

Από τα παραπάνω συνάγεται:

1. Η αναγραφή του Θρησκεύματος στα υπηρεσιακά σχολικά βιβλία και έντυπα είναι υποχρεωτική.

2. Επειδή όμως, η Υπουργική Απόφαση εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά σχολεία και επειδή οι γονείς και κηδεμόνες φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν αλλά και δεν πληροφορούνται από τα σχολεία ότι έχουν τη δυνατότητα που προκύπτει από το ως άνω άρθρ. 11, παρ. 3, να δηλώνουν δηλαδή, αν επιθυμούν, να αναγράφεται στα υπηρεσιακά σχολικά βιβλία και έντυπα το Θρήσκευμα, το οποίο τυχόν δεν αναγράφεται στα Πιστοποιητικά (Πιστοποιητικά Γεννήσεως, ταυτότητες, κ.λπ), που οι ίδιοι προσκομίζουν στα σχολεία, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να σταλεί στις σχολικές μονάδες, μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, μια διευκρινιστική Εγκύκλιος που να αναφέρει στους Δ/ντές ότι είναι υποχρεωτικό να ενημερώνουν όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών ότι δικαιούνται να δηλώσουν αν επιθυμούν να αναγράφεται το Θρήσκευμα των παιδιών τους τόσο στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα όσο και στους Απολυτήριους τίτλους Σπουδών των παιδιών τους.

Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος
Ηρακλής Ρεράκης
Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Τσαγκάρης
 Υπ. Δρ. ΘεολογίαςPrint-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης