ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 15-19 IANOYAΡIOY 2024

1η ΜΕΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΛΕΜΕΣΟΣ

Αναχώρηση από τη βάση μας για το Αεροδρόμιο Μακεδονία και πτήση για τη Λάρνακα. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, ένα ορθόδοξο ανδρικό μοναστήρι που βρίσκεται στην κορυφή βραχώδους λόφου σε υψόμετρο 750μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Θα συνεχίσουμε την επίσκεψή μας στη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου. Ιδρύθηκε αρχικά τον 12ο αι. ως ανδρώα μονή. Το 1949 μετατράπηκε σε γυναικεία.
Συνεχίζουμε για τη Λεμεσό, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και την νοτιότερη της Ευρώπης. Μία πρώτη γνωριμία με την παλιά πόλη, με τους στενούς ακτινωτούς δρόμους της να οδηγούν μέχρι έξω από το παλιό ψαρολίμανο, σήμερα υπερσύγχρονη και υπερπολυτελής μαρίνα. Στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού το  οποίο σήμερα στεγάζει το Κυπριακό μεσαιωνικό μουσείο.
Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΕΜΕΣΟΣ
Μετά το πρόγευμα θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Κύπρου τη Λευκωσία. Πρώτος μας σταθμός η Ιερά Μονή Μαχαιρά μια από τις πιο γνωστές μονές το νησί, που στεγάζει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαχαιρά, η οποία αποδίδεται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Οι ερημίτες Ιγνάτιος και Νεόφυτος ανακάλυψαν την εικόνα κόβοντας την άγρια βλάστηση με ένα μαχαίρι που τους είχε δοθεί από θεϊκό χέρι. Στην εικόνα δόθηκε το όνομα Μαχαιριώτισσα από την λέξη μαχαίρι.
Αναχώρηση για τη Λευκωσία όπου πρώτος σταθμός θα είναι ο τύμβος της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό Κοιμητήριο και Ηρώο. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι αξιωματικοί και οπλίτες, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974.
Συνεχίζουμε περπατώντας από τη συνοικία του Αγίου Δομετίου. Βλέπουμε το οδόφραγμα που άνοιξε 19 Μαΐου 2003 και συνδέει τις ελεύθερες περιοχές με τα κατεχόμενα. Θα καταλήξουμε στις κεντρικές φυλακές, στα Φυλακισμένα Μνήματα με τους τάφους, τα κελιά εννέα ηρώων και την αγχόνη των Άγγλων.
Εν συνεχεία περνάμε από τα Ενετικά τείχη, τη λαϊκή γειτονιά και την Πράσινη γραμμή που διχοτομεί τη Λευκωσία.
Ελεύθερος χρόνος.
Στην επιστροφή μας για Λεμεσό θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης, που χτίστηκε από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της στο νησί στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ - ΟΡΟΣ ΤΡΟΟΔΟΣ - ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ - ΛΕΜΕΣΟΣ - ΟΜΟΔΟΣ
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για τα ορεινά καταπράσινα θέρετρα της Κύπρου. Πρώτος σταθμός η πλατεία Τροόδους, στάση για καφέ, και φωτογραφίες.
Θα συνεχίσουμε στο γνωστότερο και πλουσιότερο μοναστήρι της Κύπρου την Ιερά Μονή Κύκκου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αι. και στις αρχές του 12ου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού 1081 – 1118 μ.Χ. και αφιερώθηκε στην Παναγία. Στεγάζει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες της Παναγίας, που αποδίδονται στον Απόστολο Λουκά. Εκεί στο θρονί της Παναγίας θα επισκεφτούμε τον τάφο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου του τρίτου, πρώτου προέδρου της Κύπρου.
Στάση για φαγητό στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου τον Πρόδρομο.
Επόμενη στάση στο μοναστήρι της Τροοδίτισσας, που χρονολογείται κατά τον 13ο αι. και βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους ανάμεσα σε πεύκα.
Εν συνεχεία επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιώτισσας. Η μονή αυτή είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου. Η επωνυμία της Παναγίας, Τρικουκκιώτισσας προήλθε πιθανόν από το δέντρο του δάσους τρικουτσιά ή κοκκονιά.
Αναχωρούμε για το πιο όμορφο και παραδοσιακό χωριό Όμοδος όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Εκεί βρίσκεται μέρος του Σταυρικού ξύλου και μέρος μάλιστα του Αγίου Καννάβου με το οποίο έδεσαν τον Κύριον.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΑΦΟΣ - ΛΕΜΕΣΟΣ

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την όμορφη Πάφο.
Συνεχίζουμε την επίσκεψη μας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159, πραγματικό αναχωρητή και Ασκητής. Ο Άγιος έζησε για 60 χρόνια στην Εγκλείστρα του, λαξευμένη στο βράχο από τον ίδιο και παρά το γεγονός ότι δεν έφυγε ποτέ από το ασκητήριό του, είχε πλήρη εικόνα των γεγονότων της εποχής του, τα κατέγραψε και θεωρείται από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής εκείνης.
Συνεχίζουμε στην κάτω Πάφο για την παλαιοχριστιανική Βασιλική Στήλη του Αγίου Παύλου. Η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα χτίστηκε τον 13ο αι. πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του νησιού την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Εντός του χώρου βρίσκεται η στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Παύλος μαστιγώθηκε πριν ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος ασπαστεί τον χριστιανισμό. Ο ναός είχε αρχικά επτά κλίτη, αλλά αργότερα μειώθηκαν σε πέντε κλίτη. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.
Θα καταλήξουμε στο πανέμορφο λιμάνι της Πάφου με το υπέροχο φρούριο.
Χρόνος ελεύθερος.
Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο.

5η ΜΕΡΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ - ΛΕΥΚΑΡΑ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά το πρωινό, επιβίβαση στο πούλμαν με τις αποσκευές και αναχώρηση για τα Λεύκαρα. Στη διαδρομή θα προσκυνήσουμε στη Μονή του Αγίου Μηνά και ακολούθως στον Τίμιο Σταυρό στα Λεύκαρα.
Ελεύθερος χρόνος να περιδιαβούμε τα στενα και παραδοσιακά δρομάκια των Λευκάρων.
Πίνουμε καφέ και ακολούθως συνεχίζουμε για την Παναγία την Αγγελόκτιστη στο Κίτι και στη συνέχεια την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, χτισμένη από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον 6ο τον Σοφό. Ο άγιος Λάζαρος μετά την ανάσταση του ήρθε στην Κύπρο, χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και έζησε εδώ αλλά 30 χρόνια. Ο τάφος του βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας.
Ελεύθερος χρόνος στις φημισμένες φοινικούδες για φαγητό.
Αναχώρηση στις 4 το απόγευμα για το αεροδρόμιο της Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Αεροπορικό εισιτήριο Θεσ/νίκη -Λάρνακα-Θεσ/νικη με SKY EXPRESS
Φόρους Αεροδρομίων.
Μία βαλίτσα μέχρι 20 κιλά και μια χειραποσκευή κατ’ άτομο.
Ξενοδοχείο πολύ καλό 3 Αστέρων Superior Kapetanios Odyssia
Λεοφωρείο σύγχρονο τις ημέρες των εκδρομών
4 πρωινά και 4 Δειπνα σε πλούσιο μπουφέ.
Ξενάγηση

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Ποτά στα γεύματα
Τυχόν εισόδους σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ SKY EXPRESS 10.40-12.30
ΛΑΡΝΑΚΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ SKY EXPRESS 18.30-20.30

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
697 95 97 588


0


Print-icon 


Εγγραφή στο κανάλι μας στο Viber
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης