Αγιος Ιερομάρτυς Πέτρος

Ο Άγιος Μάρτυς Πέτρος γεννήθηκε το 1891 στο χωριό Ταρναβάτκα, νομού Τομάσουφ. Μετά τις εγκύ­κλιες σπουδές του, εφοίτησε σε μία Γεωργική Σχολή, την οποία τελείωσε το 1908. Κατά τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εργαζόταν ως διδάσκαλος.
 
Στα 30 του χρόνια ο Πέτρος Οχρίσκο αισθάνθηκε την ιερατική κλίση και εισήλθε στην ιερατική σχο­λή, στην πόλη Κρεμιενιέτς. Μετά την αποφοίτησή του, το 1923, παντρεύτηκε. Το ίδιο έτος, τον Δεκέμ­βριο, χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας στην πόλη Κρεμιενιέτς από τον μητροπολίτη Λούμπλιν Αντώ­νιο. Για μία δεκαετία, λειτουργούσε σε διάφορα χω­ριά, της επαρχίας Βολυνίας.
 
Το 1939, όταν το αθεϊστικό καθεστώς κυριάρχησε στην Βολυνία, ο πατήρ Πέτρος επέστρεψε στη γενέ­τειρά του, επαρχία Χελμ, νομού Τομάσουφ. Έμεινε στο χωριό Σούμιν και διορίστηκε εφημέριος στην ε­νορία του χωριού Μορέσιν. Στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε με ζήλο την ιερα­τική του διακονία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πνευματική πρόοδο της νεολαίας. Όμως η εξαπλουμένη παπική προπαγάνδα και εχθρότης προς τους Ορθοδόξους της επαρχίας Χελμ, συμπεριέλαβε τον ίδιον και τους ενορίτες του, κάνοντάς τους διάφορες ύπου­λες προτάσεις, με σκοπό να αρνηθούν την Ορθοδοξία. Βλέποντάς τον να μην ενδίδει, αλλά μάλλον να στηρίζει τους ενορίτες του, εξήσκησαν εναντίον του διωγμούς και απειλές.
 
Και τελικά, το έτος 1944, στο χωριό Τσαρτόβιετς του νομού Ζάμοστς, την Μεγάλη Δευτέρα, όταν τε­λούσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, εξομολο­γώντας συγχρόνως τους συγκεντρωμένους εκεί νέους, παπικοί αντάρτες περικύκλωσαν τον ναό και τον συνέλαβαν, ντυμένον τα ιερατικά του άμφια. τον έβγα­λαν έξω, του έσχισαν την ιερατική του στολή και τον βασάνισαν φρικτά, απομακρύνοντάς τον από το χω­ριό. Πάνω σ' αυτά τα βασανιστήρια παρέδωσε την ψυ­χή του, παραμένοτας στα λόγια και στα έργα του πιστός στην Ορθοδοξία. Την ίδια τύχη είχαν και πολ­λοί ενορίτες του. Το σώμα του οι φονείς το παράχω­σαν επί τόπου, στα χωράφια και έκτοτε παραμένει ά­γνωστος ο τάφος του και τα λείψανά του.


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης