ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ιστορία κάθε έθνους είναι αναμφίβολα το βασικότερο θεμέλιο της υπόστασής του. Συγχρόνως τιμή του και η απαραίτητη πνευματική τροφή για κάθε μέλος του. Μ' αυτά συνεπάγεται πως η Ιστορία πρέπει να μελετάται προσεκτικά και να καταγράφεται με αντικειμενικότητα και συνέπεια ώστε να δημιουργούνται σταθερά ερείσματα για την οικοδόμηση της σύγχρονης πορείας. Έχει σοφά διατυπωθεί η ρήση: «Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του».

Η αλήθεια είναι πως στην αλλοπρόσαλλη εποχή μας, όπου το καλό ονομάζεται κακό και τ' αντίστροφο, η αλήθεια της Ιστορίας παραχαράσσεται στο όνομα της «ειρήνης» και της «φιλίας» των λαών- όπως π.χ. τα νέα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας μας. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος όμως θα αναρωτηθεί: «Πώς είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε φιλίες πάνω σε ψεύδη (που ίσως υποκρύπτουν αδιόρατες σκοπιμότητες);». Η αλήθεια της Ιστορίας δεν δημιουργεί σε καμμία περίπτωση εχθρότητες αλλά βοηθάει στην αποφυγή παρόμοιων λαθών με αυτά του παρελθόντος.

Η ενασχόληση μάλιστα με την ενδοξοτάτη Ελληνική Ιστορία είναι ιδιαιτέρως τιμητική και διδακτική. Αυτή έχει απόλυτη σχέση και με την Αγία Ορθοδοξία μας αφού έχει συνδεθεί άρρηκτα στο διάβα των αιώνων τόσο στον καθημερινό βίο όσο και σε επίπεδο θεολογικό.


Ἡ Ἱερά Μονή μας παρουσιάζει στήν ἱστοσελίδα μας μιά σειρά ποικίλων ἱστορικῶν μελετῶν περί Ρωμηοσύνης καί Νέου Ἑλληνισμοῦ... (22/2/2011
Σε αυτήν την υποσελίδα δημοσιεύουμε μια σειρά ιστορικών ντοκουμέντων και μαρτυριών γύρω από την Επανάσταση του 1821... (22-3-2011)
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. (27/5/08)
Ευαγγελία Λάππα ... (27/11/2022)
Ευαγγελία Λάππα ... (1/8/2022)
Ευαγγελία Λάππα... (1/2/2022)
Ιωάννη Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικού... (23/8/2018)
6-7 Σεπτεμβρίου 1955 Κωνσταντινούπολη ... (4/9/2017)

1 - 20 / 62

Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης