Της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης
κ.κ. Θεοφίλου Γ΄

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΩΣ ΝΟΣΟΣ

Δημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και ψυχωφελές κείμενο που εκφώνησε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ περί της αμαρτίας ως ασθένειας της ανθρώπινης φύσης και της μετάνοιας ως θεραπείας της. 

Στην ομιλία αυτή ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος παρουσιάζει τη σχέση ψυχής και σώματος και το θάνατο ως αποτέλεσμα της αμαρτίας· επισημαίνει ότι η Εκκλησία είναι το τέλειο ιατρείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ ο Μωσαϊκός Νόμος ήταν μόνον οι «πρώτες βοήθειές» της και τέλος περιγράφει τις ομοιότητες και τις διαφορές στη θεραπεία ψυχής και σώματος. Η Α.Θ.Μ. καταλήγει τονίζοντας την απροσμέτρητη αξία της ψυχής σε σύγκριση με το σώμα και ότι ο Θεός γίνεται φανερός σε αυτούς που προσφέρουν την καρδιά τους καθαρή, ως επιστημονικό όργανο για τη γνώση του Θεού, γνώση που αρχίζει με την πνευματική κάθαρση και προβαίνει μέσῳ του φωτισμού στη θέωση.

Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007 το απόγευμα, στην αίθουσα του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, ως εναρκτήρια ομιλία του 27ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας. Μετά την ομιλία, η οποία προκάλεσε αίσθηση στους Συνέδρους και τους ευσεβείς ακροατές με τη νέα αυτή οπτική του θέματος της μετάνοιας και την πλούσια κατοχύρωσή της επί της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κουντουράς απένειμε στο Μακαριώτατο σχετικό αναμνηστικό.

Μετά τις συμπληρώσεις που επέφερε ο Μακαριώτατος στο κείμενο, αυτό παραδόθηκε στον τύπο, απ΄ όπου και το μεταφέρουμε. Για τη συνέχεια πατήστε εδώ

(Θεοδρομία ΙΓ΄3  [Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011]  377 - 408).Εισήγηση της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου ... (18/12/2011)


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης